Itálie překonala krizi, je stabilní a reformy se povedly, chválil se Renzi

Matteo Renzi

Matteo Renzi Zdroj: ctk

Itálie již překonala krizi a znovu bude stabilní zemí. Tvrdí to italský premiér Matteo Renzi, který při ročním bilancování současné vlády ocenil zejména prosazení nového volebního zákona, který by měl stabilizovat politický systém v zemi, a reformu trhu práce. Podle Renziho Itálie už zvládne sama i masivní příliv migrantů, Evropa ale prý musí sjednotit azylovou politiku.

„Šedesátimilionová země může relativně snadno postupovat v přijímání či odmítnutí 150 tisíc letošních migrantů či 170 tisíc loňských - Itálie nemá numerický problém, s kterým by potřebovala pomoc z Evropy. Klíčové ale je, že musíme mít jednotnou evropskou azylovou politiku,“ řekl Renzi, který stojí v čele italské vlády od února 2014.

S výsledky své vlády prý ale bude italský premiér zcela spokojen teprve tehdy, až Itálie „opět získá vedoucí úlohu v Evropě“. Renzi také řekl, že Itálie „nevyhlašuje Evropě válku“, jak psala některá média. Chce prý jen, aby všichni dodržovali pravidla. Itálie je pravidelným terčem kritiky EU za pomalé snižování dluhu, který má v rámci eurozóny druhý nejvyšší po Řecku.

Pevný bankovní systém

Renzi též uvedl, že bankovní systém Itálie je pevný, i přes státní záchranu čtyř malých bank z minulého měsíce. „Neexistuje žádné systémové riziko a italské banky jsou mnohem pevnější než mnohé evropské,“ řekl Renzi a dodal, že by neměnil bankovní systém ani s Německem. Přesto má Itálie podle italského premiéra příliš mnoho malých bank.

Za mistrovský kousek své vlády označil Renzi nový volební zákon, který vstoupí v platnost v červenci a který přinese výraznou většinu poslaneckých mandátů vítězné straně či koalici. Výsledky voleb totiž v posledních letech bývají příliš těsné, a komplikují tak fungování parlamentu a vlády. Ocenil i prosazení senátní reformy, k níž se ještě v říjnu mají vyslovit Italové v referendu a která snižuje počet senátorů a omezuje jejich pravomoci.

Reforma trhu práce

Renzi v bilanci vyzdvihl také reformu trhu práce, která podle něj významně posílila zaměstnanost. Pokles nezaměstnanosti na 11,5 procenta ale podle něj zatím není dostatečný. Reformu kritizovaly odbory, neboť usnadnila velkým soukromým podnikům propouštět. Poskytla ale i daňové úlevy firmám za přijetí zaměstnanců na dobu neurčitou.

Italský premiér se také zavázal, že jeho vláda bude usilovat o schválení zákona umožňujícího registrovaná partnerství homosexuálů, který už je v parlamentu, a neodstraní z něj možnost adopcí partnerových dětí. Silně katolická Itálie je jednou z mála zemí EU, která zatím takový zákon nemá.

V Itálii se reformuje už dvacet let. Proč to není vidět?