Italské kozy i LPG stanice: USA při obnově Afghánistánu vyplýtvaly miliony

Americký voják s kozou v Aghánistánu

Americký voják s kozou v Aghánistánu Zdroj: CC BY SA 2.0: The U.S. Army via Flickr

Americké ministerstvo obrany promrhalo v rámci výdajů na rekonstrukci Afghánistánu desítky milionů dolarů za nesmyslné či předražené projekty. Podle britské stanice BBC to tvrdí zpráva zvláštního inspektora dohlížejícího na využívání amerických veřejných financí v zemi, z níž předloni odešla většina spojeneckých vojáků bojujících proti islamistickému hnutí Taliban.

Mezi ukázkové případy nesmyslných investic patří podle inspekce vybudování plynové čerpací stanice či snaha o chov vzácného plemene koz dovezeného z Itálie.

Spojené státy investovaly do rekonstrukce Afghánistánu během války proti Talibanu a po ní již desítky miliard dolarů. Jen oddělení mající na starosti zvláštní investice na rozvoj afghánského hospodářství utratilo podle inspekce za posledních pět let 800 milionů dolarů (20 miliard korun). Část těchto peněz byla utracena nesmyslně či za zbytečně drahé projekty, řekl během středečního slyšení v Senátu zvláštní inspektor John Sopko.

Jedním z nich podle něho bylo vybudování plnící stanice na plyn pro automobily, která stála 43 milionů dolarů, ačkoli v sousedním Pákistánu prý přijde na nejméně stokrát nižší částku. Běžní Afghánci z ní prý navíc stejně nemohou mít žádný užitek, neboť ani celoroční průměrný plat v zemi nestačí na přestavění benzinového auta na plynové. Pentagon na kritiku opáčil, že Sopkem prezentované náklady jsou výrazně přemrštěné, přesná čísla však nedodal.

Dalším z příkladů nesmyslného utrácení peněz amerických daňových poplatníků je podle inspekce pokus rozjet v Afghánistánu chov vzácného plemene italských koz produkujících vlnu, který přišel na šest milionů dolarů. Pentagon do země dovezl stádo devíti koz, vybudoval farmu a závod na výrobu vlny.

O pokračování programu, který měl podle Pentagonu vytvořit až 350 pracovních míst, však nejsou žádné zprávy. „Není například ani jasné, jestli ty kozy nebyly snědeny,“ řekl Sopko podle deníku USA Today s tím, že téměř neexistuje jakýkoli dohled nad vývojem jednotlivých projektů.

Luxusní ubytování

Dalším z příkladů plýtvání je podle něho 150 milionů dolarů, které pracovníci Pentagonu utratili za ubytování v luxusních hotelích během doby, kdy investiční projekty v Afghánistánu realizovali. Ministerstvo obrany v reakci uvedlo, že Sopkova obvinění jsou přehnaná a co se týče hotelů, tak měly pouze běžnou kvalitu. Konkrétní přínos kritizovaných projektů však nedoložilo.

Pentagon působí v Afghánistánu od roku 2001, kdy Spojené státy zahájily spolu se spojenci útok s cílem svrhnout vládu Talibanu, což se záhy povedlo. Souběžně s bojovou misí probíhala snaha o rekonstrukci země, na níž bylo podle dostupných údajů vyhrazeno přes 100 miliard dolarů.