Italský senát vyjádřil důvěru vládě, ještě bude hlasovat sněmovna

Silvio Berlusconi zřejmě definitivně skončil

Silvio Berlusconi zřejmě definitivně skončil Zdroj: CTK/AP/Andrew Medichini

Italský Senát dnes vyslovil drtivou většinou důvěru vládě premiéra Enrica Letty, informovala agentura DPA. Podporu jí vyjádřili i senátoři pravicové strany Lid svobody (PdL) expremiéra Silvia Berlusconiho, který původně usiloval o to, aby jeho straníci už kabinetu důvěru nedávali. Předpokládá se, že stejný úspěch bude Lettův vládní tým mít i v Poslanecké sněmovně.

Berlusconi dnes nejprve uvedl, že jeho strana Lid svobody (PdL) si ještě rozmyslí, jak bude hlasovat, a poté jeho spolustraníci tvrdili, že PdL bude proti. Odpoledne ale Berlusconi překvapivě oznámil, že jeho poslanci pro Lettův kabinet nakonec ruku zvednou, uvedla agentura ANSA.

Expremiér, který o víkendu inicioval demisi ministrů PdL s cílem vládu oslabit, narazil počátkem týdne na rostoucí odpor svých spolustraníků, kterým se vidina politické a tím i hospodářské destabilizace země nelíbila. Řada poslanců a senátorů přímo hrozila, že důvěru vládě vysloví i navzdory Berlusconiho doporučení to neučinit.

Nová politická krize v Itálii nastala poté, co soud v srpnu Berlusconiho za daňové podvody pravomocně potrestal čtyřmi roky vězení. V souvislosti s tím se nyní také rozhoduje, zda bude zbaven senátorského mandátu. O zahájení procedury, která může vyústit až v expremiérovo vyloučení z horní komory parlamentu, má v pátek hlasovat imunitní výbor Senátu.

Itálie, kterou těžce zasáhla finanční krize, je podle premiéra Letty již vyčerpaná neustálými politickými boji, které by měly konečně skončit. „Už žádnou zákopovou válku,“ prohlásil Letta a vyzval zákonodárce, aby jeho vládu podpořili. Nové volby podle něj politické problémy v zemi nevyřeší, protože vzhledem k hojně kritizovaným volebním zákonům opět hrozí, že hlasování skončí patem. Stejně jako tomu bylo letos v únoru.

Berlusconi při svém příchodu do Senátu uvedl, že jeho strana ještě uvidí, jak bude hlasovat. „Poslechneme si jeho řeč, a pak se rozhodneme,“ řekl bývalý premiér. Následně prohlásil, že bedlivě naslouchal Lettově proslovu, ve kterém premiér mluvil mimo jiné o ekonomických reformách a reformách soudnictví. „Rozhodli jsme se, po určitém vnitrostranickém boji, že vládu podpoříme,“ oznámil pak Berlusconi.

Nová politická krize v Itálii nastala poté, co soud v srpnu Berlusconiho za daňové podvody pravomocně potrestal čtyřmi roky vězení. V souvislosti s tím se nyní také rozhoduje, zda bude zbaven senátorského mandátu. O expremiérově vyloučení z horní komory parlamentu má 4. října hlasovat imunitní výbor Senátu.

David Klimeš: Hořká pomsta Berlusconiho