Italští seismologové očekávají další otřesy

Katedrála ve městě Mirandola po zemětřesení

Katedrála ve městě Mirandola po zemětřesení Zdroj: profimedia.cz

Po deseti dnech zasáhlo severní Itálii další zemětřesení, tentokrát o síle 5,8 stupně. Vyžádalo si nejméně deset obětí.
Mnoho osob utrpělo zranění, řada jich uvízla v troskách budov. Zemětřesení způsobilo materiální škody, v některých oblastech narušilo dopravu.
Sever Itálie už postihly podobně silné otřesy před deseti dny, kdy zahynulo sedm lidí a tisíce jich byly evakuovány.
V Mirandole, kde bylo vážně poškozeno několik kostelů včetně místní katedrály, zavalily podle zpravodajské televize Rai News24 trosky skladu čtyři dělníky. Na místě zasahují záchranáři.
Otřesy, jejichž epicentrum bylo severovýchodně od Modeny, dnes kolem 9:00 SELČ pocítili obyvatelé Milána, Boloně, Florencie, Pisy a Benátek, kde byly preventivně evakuovány vládní budovy, školy a obchody.
7
Fotogalerie
Zemětřesení na severu Itálie bude mít dlouhé dozvuky. Myslí si to italští seismologové. Ti očekávají, že následné otřesy by mohly trvat až několik měsíců. Včerejší zemětřesení si vyžádalo nejméně 17 na životech.

V noci na dnešek zaznamenali vědci přes 60 menších otřesů. Nejsilnější z nich dosáhl 3,8 stupně Richterovy stupnice. „Určitě bude docházet i k dalším zemětřesením. Po zemětřesení v roce 1570, které zasáhlo město Ferrara, trvaly následné otřesy po čtyři roky,“ řekl deníku Die Presse Gianluca Valensise z Institutu pro geologii a vulkanologii.

Zemětřesení v regionu Emilia Romagna připravilo 14 tisíc lidí o střechu nad hlavou, některé z nich jen dočasně, dokud statici neprověří jejich domovy. Škody zatím nebyly vyčísleny, experti ministerstva kultury ale tvrdí, že cenu zničených historických budov nelze určit.

Kvůli zemětřesení byla zastavena výroba v továrně automobilky Ferrari v Maranellu. Zavřeny zůstávají také další továrny i školy. Farmářská asociace Coldiretti odhadla, že škody v zemědělství dosáhnou 500 milionů eur. Podle podnikatelského svazu Confindustria bude mít zemětřesení, které zasáhlo jedno z center italského průmyslu, dlouhodobý vliv na celou ekonomiku země. Itálie se přitom již nyní potýká s hlubokou recesí.

Italská vláda oznámila, že kvůli získání prostředků na pomoc postiženému regionu zvýši spotřební daň z pohonných hmot. Kabinet se také rozhodl zmírnit takzvaný pakt vnitřní stability pro města zasažená katastrofou. Tato norma nastavuje mantinely výdajům místních samospráv.

Chybí prevence

Italští geologové kritizují úřady za to, že v zemi chybí preventivní opatření před těžkými zemětřeseními. V oblastech s vysokým rizikem otřesů prý žijí téměř tři miliony Italů, v místech se zvýšeným rizikem je to už 21 milionů lidí. Jen v regionu Emilia Romagna, který postihlo včerejší zemětřesení, žije 1,3 milionu lidí, uvedla rada italských geologů CNG.

Prezident CNG Gian Vito Graziano také upozornil na to, že 60 procent domů bylo v Itálii postaveno před rokem 1971, kdy byly zavedeny stavební standarty počítající s možností zemětřesení.