Izrael chystá varovnou samolepku na příliš tučné potraviny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

2
Fotogalerie

Označení varovnou etiketou „nezdravé“ povinně ponesou potraviny, které obsahují velké množství tuku, cukru nebo soli.

Izrael sáhl v boji s obezitou svých obyvatel po kontroverzním opatření. Ministerstvo zdravotnictví připravilo vyhlášku, podle níž budou muset výrobci od 1. ledna 2018 označovat varovnou červenou značkou potraviny s obsahem víc než šesti gramů tuku na 100 gramů hmotnosti. Podobné limity vyhláška stanovuje i na obsah soli a cukru. Izrael se inspiroval u Chile, které podobně přísný systém zavedlo loni. „Jak průzkumy v Chile ukázaly, už jen jeho oznámení přinutilo průmysl změnit složení na zdravější u 1500 potravin,“ argumentuje izraelské ministerstvo zdravotnictví.

Limity na vysoký obsah nezdravých látek se mají v Izraeli ve třech krocích zvýšit. Druhá fáze značení začne v roce 2019, nejpřísnější limity mají natrvalo platit od roku 2020. Izrael si od toho slibuje zlepšení zdraví své populace. 60 procent Izraelců trpí nadváhou a země musí ročně vydat 16 miliard šekelů (asi 100 miliard korun) na léčení nemocí způsobených obezitou.

Plán vzbudil kritiku u potravinářů, protože na rozdíl od měkčích systémů tento není dobrovolný a jde o negativní značku. Izrael přitom rozsáhle dováží potraviny z EU včetně České republiky, která jich do blízkovýchodní země ročně vyveze za víc než půl miliardy korun. „Takový systém je zjednodušující, nebere v úvahu celkové složení stravy a velikost konzumovaných porcí,“ říká Dana Večeřová z Potravinářské komory ČR. Připomíná sporné značky, které přede dvěma lety dobrovolně zavedly některé britské obchody.

„Ty pomocí barev semaforu signalizují spotřebiteli, zda je potravina zdravá či nikoli. Za nezdravé jsou tak označeny třeba téměř všechny sýry, protože překračují množství tuku, zatímco jejich alternativy s obsahem rostlinných tuků se tváří zdravěji. Nebo dietní cola – celkový semafor pro živiny vychází zdravěji než klasické polotučné mléko,“ ilustruje Večeřová. Podobný systém Nutri-Score připravila Francie. Ten byl ale napaden několika státy včetně Česka u orgánů EU a Francie ho zatím nesmí uvést do praxe.

Izraelský systém také může vést ke sporným výsledkům. „Podle nových pravidel by například Fanta Zero byla pro zdraví spotřebitele vhodnější než přírodní pomerančová šťáva, což je absurdní,“ podotýká kancelář agentury CzechTrade v Tel Avivu. Izrael je ovšem hrdý, že povinné varovné etikety zavádí, zatímco jiné vyspělé země o tom zatím spíš mluví. Naopak regionem, kde už jsou varovné značky na potravinách rozsáhle používány, je Jižní Amerika. Vedle Chile je zavedly také Venezuela a Peru, chystá je Kolumbie.