Genetici stvořili virus neštovic. Doposud se jeho sestavení považovalo za nemožné

Vir neštovic

Vir neštovic Zdroj: Profimedia

ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
5
Fotogalerie

Kontroverzi mezi odborníky vyvolali lékaři z univerzity v Albertě, kteří oznámili, že z veřejně dostupných materiálů vytvořili vir koňských neštovic. Ten je velmi blízký obávaným pravým alias černým neštovicím, které Světová zdravotnická organizace prohlásila za vymýcené.

Koňské neštovice pro člověka nepředstavují hrozbu, avšak padlo dosavadní přesvědčení, že se neštovicové viry nedají replikovat. Jako ostatní poxviry je i tento relativně velký, složitý a má dvojitý řetězec DNA. Vědci se kvůli tomu roky přeli, zda je možné vir uměle sestavit.

Výzkumný tým doktora Davida Evanse to dokázal, a navíc překvapil, jak snadno to šlo. Na výzkum stačilo pouhých šest měsíců a sto tisíc dolarů, tvrdí web LiveScience.com. Stačilo oslovit firmy, které vědcům na zakázku standardně vytvářejí zlomky DNA k pokusům, počkat, až díly přijdou poštou, a poskládat je.

Evans tvrdí, že nechtěl vyvolat paniku vytvořením poxviru, ale naopak vyrobit vakcínu, která by proti těmto virům byla účinná. Již v březnu přitom odbornou veřejnost informoval, že pomocí viru koňských neštovic vytvořil vakcínu proti neštovicím, která v rané fázi pokusů na myších vykázala „výjimečné ochranné schopnosti“.

Výzkum je podle Evanse součástí projektu vývoje technologie pro testování vakcín proti neštovicím. Časopisu Science řekl, že chtěl ukončit diskuzi, zda lze vir neštovic uměle sestavit. „Svět se musí smířit se skutečností, že lze tyto smrtící choroby vytvořit v laboratoři.

Nyní se můžeme soustředit na to, jak se s nimi vypořádávat,“ uvedl.  Výsledky Evansovy práce nebyly publikovány, byly však prezentovány na sklonku roku při schůzi rady WHO, která je akceptovala.

Vir pravých neštovic je v současnosti považován za vymýcený. Zlomky jeho DNA jsou drženy v několika extrémně zabezpečených laboratořích po celém světě. Vzhledem k jeho vysoké nakažlivosti a smrtelnosti se vlády obávají, že by mohl být použit jako nástroj k bioterorismu. Jen v průběhu dvacátého století neštovice zahubily 300 až 500 milionů lidí. Ještě v roce 1967 jimi onemocnělo 15 miliónů lidí a dva miliony z nich zemřely. Díky předchozímu soustředěnému programu očkování byly pravé neštovice 8. května 1980 prohlášeny Světovou zdravotnickou organizací za zcela vymýcené.

Cestování za neštovicemi: Je lépe nechat děti nakazit nebo očkovat? Více zde >>>