Izrael v chaosu. Startupy a investoři hrozí Netanjahuovi odchodem ze země

Protesty v Tel Avivu proti kontroverzní reformě soudnictví

Protesty v Tel Avivu proti kontroverzní reformě soudnictví Zdroj: Reuters

Protesty v Tel Avivu proti kontroverzní reformě soudnictví
Protesty v Tel Avivu proti kontroverzní reformě soudnictví
Protesty v Tel Avivu proti kontroverzní reformě soudnictví
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
5
Fotogalerie

Eskalující politické napětí v Izraeli ohrožuje nejen tamní demokracii, ale i ekonomiku. „Řada izraelských technologických startupů zvažuje, že odejde ze země, pokud bude schválena kontroverzní soudní reforma, kterou prosazuje premiér Benjamin Netanjahu,“ upozorňuje ředitelka Herzlova centra izraelských studií na Univerzitě Karlově Irena Kalhousová. 

Startupisté podle expertky zkrátka nechtějí žít a pracovat v nedemokratickém státě. Odchodem navíc ze stejného důvodu vyhrožují i mnozí zahraniční investoři. „Je třeba si uvědomit, že izraelský hi-tech stojí v podstatě na pár lidech a tvoří skoro padesát procent hrubého domácího produktu země. Hospodářské dopady takového rozhodnutí by tedy nebyly malé,“ podotýká Kalhousová.

„Vzhledem k současné atmosféře v zemi je teď skoro nezodpovědné zde zakládat novou firmu,“ postěžoval si už minulý měsíc v rozhovoru s americkým deníkem The New York Times izraelský podnikatel Yanki Margalit a potvrdil, že některé podniky už ze země odešly a další nad tím přemýšlejí.

Také mezinárodní ratingová agentura Moody’s vydala tento měsíc varování, že chystaná soudní reforma může negativně ovlivnit bonitu Izraele, ačkoli prozatím úvěrový rating země nesnížila a ani izraelská měna šekel nijak výrazně neoslabuje.

„Celý stát je nicméně v tuto chvíli paralyzován, protože stávkují odboráři, lékaři, univerzity, nefunguje letecká doprava. Ekonomika je tedy zasažená už teď. Jak závažné a dlouhodobé ty škody budou, závisí na tom, zda bude současná napjatá situace dále eskalovat, což si netroufám odhadnout,“ míní Kalhousová. 

Izrael se potýká s vnitropolitickou krizí už dvanáct týdnů. Důvodem je zamýšlená reforma justice, která by umožnila parlamentu prostou většinou přehlasovat rozhodnutí Nejvyššího soudu. Jelikož Izrael nemá ústavu ani senát, představuje Nejvyšší soud prakticky jedinou instituci, která limituje moc parlamentních stran. 

„Panují tedy oprávněné obavy, že by reforma oslabila demokratický charakter státu Izrael. Netanjahuova vláda by mohla bez omezení přijímat jakékoliv zákony a případně podniknout další autoritářské kroky,“ říká Kalhousová. Kritici vlády taktéž tvrdí, že premiér chce tímto způsobem zakrýt své korupční aféry.    

Proti zavedení reformy se ovšem kromě opozice postavila také široká veřejnost, někteří členové vládní koalice, prezident země Jicchak Herzog a zcela bezprecedentně i část izraelské armády. Zpravidla apolitičtí vojenští velitelé začali dávat najevo, že nebudou sloužit autoritářské vládě. Situace eskalovala v neděli, poté co Netanjahu odvolal ministra obrany Jo’ava Galanta, jenž premiérovy reformní plány rovněž kritizoval a označil je za ohrožení národní bezpečnosti.

Na mnoha místech v zemi vypukly masové protesty, do kterých se spontánně zapojily stovky tisíc obyvatel. „Galant byl odvolán z jediného důvodu – říkal pravdu. Nevyhrožoval, nedával ultimátum, ale varoval před zhroucením lidové armády tváří v tvář vládě, která se snaží odmítnout realitu,“ uvedl lídr izraelské opozice Jair Lapid a vyzval Netanjahua, aby ministra vrátil do funkce.       

Netanjahu se podle několika izraelských médií následně chystal v pondělí dopoledne prosazování sporné reformy zastavit. Patrně na nátlak koaličního partnera tak ale neučinil a v tento moment není jasné, jak bude dále postupovat.  

„Náboženští sionisté, což je ta nejradikálnější strana v koalici, trvají na tom, aby reforma byla schválena, jinak odejdou z vlády. To by znamenalo rozpad Netanjahuova kabinetu a zřejmě další předčasné volby,“ vysvětluje Kalhousová.  

Ačkoli prezident Herzog dříve varoval, že čím dál tím intenzivnější protesty proti Netanjahuovi mohou přerůst až v občanskou válku, Kalhousová oceňuje, že dosavadní demonstrace proběhly navzdory vysokému počtu účastníků překvapivě poklidně. „Považuji to za úspěch izraelské demokracie, byť není vyloučeno, že k nějakým násilnostem v příštích dnech dojde. Vládní koalice zatím nedělá mnoho pro to, aby situaci zklidnila,“ soudí expertka.