Jaceňuk chce odzbrojit radikály, vylučuje členství v NATO

Ukrajinský premiér Jaceňuk označil snahy o odtržrní Krymu za nelegitimní

Ukrajinský premiér Jaceňuk označil snahy o odtržrní Krymu za nelegitimní Zdroj: CTK/AP

Nové ukrajinské vedení nebude usilovat o členství v Severoatlantické alianci. Prohlásil to dnes v televizním projevu úřadující předseda ukrajinské vlády Arsenij Jaceňuk. „Otázka připojení k NATO není na pořadu dne,“ zdůraznil. Oznámil rovněž, že vláda se zasadí o odzbrojení všech militantních skupin bez ohledu na jejich cíle.

Za vlády bývalého prezidenta Viktora Janukovyče Ukrajina členství v NATO oficiálně odmítala, přestože řady aliančních vojenských programů se aktivně účastnila. Po převratu se v ukrajinském parlamentu začaly ozývat hlasy pro členství v NATO a skupina poslanců už příslušný návrh zaregistrovala k projednání ve sněmovně.

Rusko se proti sbližování Kyjeva s NATO ostře staví a vojenskou spolupráci Ukrajiny se Západem hodnotí jako projev nežádoucího rozšiřování vlivu aliance do postsovětského prostoru. Z bývalých sovětských republik jsou členy NATO pobaltské země Litva, Lotyšsko a Estonsko, o členství energicky usiluje Gruzie.

Hlavní požadavky Moskvy

Odzbrojení ukrajinských polovojenských skupin, které Moskva označuje za fašistické a nacistické, je jedním z hlavních požadavků obsaženém v pondělním pětibodovém ruském plánu na vyřešení ukrajinské krize. Rusko rovněž žádá vyklizení objektů obsazených demonstranty, zavedení ruštiny jako druhého státního jazyka, federalizaci Ukrajiny, mezinárodní záruky její neutrality a uznání nezávislosti Krymu.

Podle agentury Reuters může Jaceňukův záměr odzbrojit radikály platit i na skupiny proruských aktivistů, kteří se dopouštějí násilností na východě země, zejména v Charkově, Doněcku a Luhansku. Útoky promoskevských skupin si v minulých dnech ve východoukrajinských regionech vyžádaly tři mrtvé.

Jaceňuk v projevu rovněž oznámil, že ve vládě zřídil post vicepremiéra pro decentralizaci, který by měl dohlížet na reformu státní správy. Ukrajinské oblasti a města by měly podle premiéra dostat co nejširší pravomoci a finanční zdroje pro svůj rozvoj. Změny budou součástí příští ukrajinské ústavy.

Federální Ukrajina nebude

Ukrajinský premiér zdůraznil, že rámcem pro decentralizaci státní správy musí být jednotná a unitární Ukrajina. Odmítl tak návrhy na federalizaci země, které prosazuje Rusko.

Jaceňuk se rovněž zmínil o legislativě regulující užívání státního jazyka ukrajinštiny. Potvrdil, že zrušení zákona o regionálních jazycích nevstoupilo v platnost, protože návrh schválený v únoru v parlamentu úřadující prezident Oleksandr Turčynov nepodepsal.

Na Ukrajině tak stále platí, že v regionech, kde žije alespoň desetina obyvatel některé z národnostních menšin, je vedle státního jazyka úřední řečí i daný regionální jazyk. Týká se to zejména ruštiny, která byla za regionální jazyk vyhlášena ve 13 z 27 ukrajinských oblastí.

Romancov: Čísla krymského referenda jsou buď zázrak, nebo manipulace