Jak řešit problém s uprchlíky? Orbán zvažuje úplné zavření hranic

Migranti v Makedonii

Migranti v Makedonii Zdroj: ctk

Maďarská vláda je připravená kvůli ilegálním migrantům dokonce uzavřít hranice, bude-li to nutné, řekl premiér Viktor Orbán. Dále sdělil, že jeho kabinet se bude rozhodovat o krocích týkajících se řešení problému uprchlíků poté, co příští týden vyslechne návrhy ministra vnitra. "Na stole jsou všechny návrhy, včetně možnosti úplného fyzického uzavření hranic," prohlásil Orbán.

Problém velkého přílivu běženců se týká jižní hranice Maďarska se sousedním Srbskem. Mnoho lidí, kteří prchají ze Sýrie, Iráku a z dalších zemí Blízkého východu před válkou, bídou či pronásledováním balkánskou cestou, míří za lepším životem v Evropské unii právě přes Srbsko a Maďarsko. Budapešť Bělehradu vyčítá, že nedělá dost pro jejich zastavení.

Orbán k tomu řekl, že vlády obou zemí budou o všech otázkách spojených s touto problematikou diskutovat na společném zasedání začátkem července. „Není správné, že posílají uprchlíky přes hranice. Měli by být zastaveni, dokud jsou ještě na srbském území,“ zdůraznil.

Premiér rovněž zopakoval své odmítavé stanovisko k návrhu nové strategie Evropské komise na řešení migrační krize v Evropě, jehož součástí je i přerozdělování uprchlíků v zemích EU.

Podle MTI řekl, že přijímací centra pro běžence by měla být vybudována na náklady Evropské unie, ale mimo její hranice. Znovu také řekl, že členské státy by měly samy rozhodnout o tom, zda přijmou migranty.

Stanovení kvót pro příjem migrantů, navržené Evropskou komisí, odmítá více členských států unie. Shodný negativní postoj k přerozdělování uprchlíků dali ve čtvrtek najevo představitelé zemí visegrádské čtyřky (V4), včetně České republiky, na okraj summitu Evropské unie a zemí Latinské Ameriky a karibské oblasti (CELAC).

Maďarské úřady uvádějí, že letos dosud obdržely více než 50 tisíc žádostí o azyl, zatímco loni to bylo 43 tisíc a v roce 2012 se přihlásilo pouze 2157 žadatelů. V současnosti asi 70 procent migrantů přichází z Afghánistánu, Sýrie nebo v Iráku, v minulosti převažovali občané Kosova.

V Maďarsku se kvůli migrantům rozpoutala plakátová válka
Plakátová válka, tak nazvala maďarská média protichůdné kampaně maďarské vlády a Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Zatímco vláda burcuje veřejné mínění na podporu své protiimigrační politiky billboardy s heslem „Pokud přicházíte do Maďarska, nemůžete brát práci Maďarům,“ UNHCR začal u příležitosti Světového dne migrantů (20. června) ve stanicích metra vylepovat vlastní plakáty. Jsou na nich uprchlíci, kterým se v Maďarsku úspěšně podařilo začít nový život.
Zároveň se v Maďarsku zvedla vlna odporu proti vládní kampani i na úrovni nevládních organizací. Aktivisté strhávají plakáty, za což jim úřady hrozí trestním řízením a pokutami. Maďarský premiér Viktor Orbán ve veřejnoprávním rádiu Kossuth vysvětloval, že vládní kampaň není namířená proti uprchlíkům, ale že je vzkazem pro lidi organizující ilegální migraci. Současně tvrdil, že „pokud by byla u moci levicová vláda, už by v Maďarsku byly statisíce uprchlíků a za pár let bychom nevěděli, zda jsme v Paříži, Londýně nebo Budapešti“.
Politologové počínání maďarské exekutivy vysvětlují tím, že hodně sympatizantů vládního Fideszu přechází do tábora radikální opoziční strany Jobbik a Orbán se je snaží získat zpátky na svou stranu.
Zakladatel politické Strany psa se dvěma ocasy, která vládní kampaň zesměšňuje, Kovács Gergő v této souvislosti prohlásil, že kabinet by se v první řadě měl soustředit na to, aby dostal domů ty tisíce Maďarů, kteří byli nuceni hledat práci v zahraničí. Podle údajů maďarského statistického úřadu KSH se loni z Maďarska vystěhovalo 31 tisíc lidí, což je výrazně víc než v roce předchozím. Agentura Tárki zase v jiném průzkumu uvedla, že každý desátý Maďar se zabývá myšlenkou na emigraci, což je nejvyšší číslo od pádu komunistického režimu.

Migranti jsou ochotní riskovat cokoli za lepší život v Evropě