Jak vydělat na El Niñu? Investoři mohou vsadit na pesticidy či večeře doma

Sucho v americkém Utahu

Sucho v americkém Utahu Zdroj: Anthony Quintano via Flickr (CC BY 2.0)

Jak se nejvhodněji přizpůsobit výkyvům počasí v důsledku klimatického jevu známého jako El Niño? Odpovědi hledají i firmy a investiční fondy, střídání dlouhých období sucha a prudkých dešťů zřejmě ovlivní kromě pěstování plodin i výskyt škůdců či návštěvu restaurací. Na společnosti schopné předjímat tyto trendy s předstihem se chce zaměřit i americký fond Hodges Small Cap s portfoliem ve výši dvou miliard dolarů (49,4 miliardy korun).

Běžné poučky dosud radily sázet hlavně na růst cen obilí (sucha ohrožují produkci v Austrálii či Indii) a kovů (těžbu v Jižní Americe by naopak narušily záplavy), na El Niňo se nicméně připravují také některé firmy ze sektoru služeb. A právě tím mohou také přitáhnout zájem investorů.

„Snažíme se zaměřit na ty společnosti, které k problému přistupují komplexněji než jen jako k dočasným výkyvům počasí, které trvají jen pár měsíců,“ říká pro agenturu Reuters Eric Marshall, který spravuje portfolio v Hodges Small Cap.

Příkladem má jít i samotný fond, když prodal podíl v provozovateli lyžařských středisek IntraWest Resort mimo jiné právě v očekávání nižších sněhových srážek v některých resortech.

Blíží se „super“ El Niño?
El Niño se rodí v rovníkových oblastech Tichého oceánu. Zeslabení převažujících západních větrů, které za normálních okolností ženou teplé vody od pobřeží Jižní Ameriky, způsobí jejich hromadění a vyvolají řetězovou reakci v Jižní i Severní Americe, Austrálii nebo jihovýchodní Asii. V následujících měsících může být působení daného jevu neobvykle silné.
Podle humanitární organizace Oxfam bude kvůli „super“ El Niñu trpět hladem nejméně deset milionů lidí, z toho aspoň 4,5 milionu v Etiopii.
Vliv El Niña na počasí v Evropě není podle vědců zcela jasně prokázaný.

Masrhallovu pozornost si naopak může získat některá více než dvaceti firem, které podle analýzy agentury Reuters s dopady El Niña počítají. V teplejší a vlhčí klima doufá například americký výrobce pesticidů Orkin. Ve Spojených státech by se totiž mohl vyskytovat větší počet komárů, much či mravenců než dosud.

Velká vedra i prudké deště se mohou projevit i na stravovacích zvyklostech lidí, věří manažeři služeb na dovážku jídla jako je GrubHub. Podle jejího šéfa Matta Maloneyho je pro jeho byznys obecně lepší takové počasí, které vybízí k tomu zůstat raději doma. Extrémní počasí znamená příležitosti také pro dodavatele automobilových dílů a baterií, jimž klesá životnost.

V ostatních částech světa ale může mít El Niño mnohem závažnější dopady. Indie očekává, že delší období sucha ještě sníží úrodu rýže a kukuřice. V jihovýchodní Asii v důsledku neobvykle horkého počasí klesne produkce palmového oleje. Podle analytika Thomase Mielkeho by tak jeho ceny mohly na jaře vzrůst až o 13 procent. Světová meteorologická organizace pod záštitou Organizace spojených národů ovšem dodává, že svět je na tyto výkyvy počasí připravem lépe než v minulosti.