Janukovyč se prý dohodl s opozicí na amnestii a zrušení zákonů

Jeden z opozičních předáků Vitalij Kličko (na snímku) dojednal s prezidentem Janukovyčem amnestii a zrušení sporných zákonů.

Jeden z opozičních předáků Vitalij Kličko (na snímku) dojednal s prezidentem Janukovyčem amnestii a zrušení sporných zákonů. Zdroj: CTK

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč a opoziční předáci dospěli k politické dohodě o amnestii pro zatčené protivládní demonstranty a o zrušení kontroverzních zákonů, zpřísňujících postih protestujících. Podle zahraničních agentur to oznámila po dnešním čtyřhodinovém jednání u hlavy státu ministryně spravedlnosti Olena Lukašová. Během schůzky opoziční předák Arsenij Jaceňuk oficiálně odmítl Janukovyčovu nabídku, aby se stal předsedou vlády.

„Výsledkem schůzky je principiální shoda obou stran ohledně přijetí zákona o amnestii. Amnestie vstoupí v platnost pouze v případě, že budou opuštěny všechny obsazené budovy a zrušena blokáda cest. V opačném případě spáchané delikty amnestovány nebudou,“ prohlásila Lukašová podle agentury ITAR-TASS. „Přijali jsme také politické rozhodnutí o zrušení zákonů, které přijal parlament 16. ledna a které vyvolaly četné diskuse,“ dodala.

Právě po protlačení balíku sporných zákonů provládní většinou v parlamentu 16. ledna navzdory protestům menšinové opozice a pokusům o obstrukci přispělo k následné radikalizaci protestů v ulicích Kyjeva.

Dnešní schůzka u prezidenta se odehrála v předvečer klíčové schůze ukrajinského parlamentu, která má po měsících nepokojů najít pro hluboce rozdělenou zemi politické východisko. Jednání v prezidentově rezidenci se zúčastnil Vitalij Kličko, Arsenij Jaceňuk a Oleh Ťahnybok, uvedla prezidentská kancelář bez dalších podrobností.

Ukrajinská opozice kontroluje západ země, demonstruje se i na východě

V Kyjevě a na západě Ukrajiny, ale i v ruskojazyčných východních provinciích země, živelně vznikají paralelní samosprávné a pořádkové orgány v reakci na pokračující konfrontaci vlády a opozice.

Jazyková/etnická členitost Ukrajiny (na obrázku) úzce souvisí s podporou opozice mimo hlavní město

V metropoli dnes podle agentury Interfax poslanci opozičních stran založili městskou Národní radu, která hodlá převzít správu města do příštích řádných voleb. Koroze státní správy pokračuje prakticky na celém území Ukrajiny.

Příslušníci radikálních opozičních organizací v pondělí na západě a severu Ukrajiny upustili od dalších násilných akcí, ve zhruba deseti regionech ale buď dál okupují sídla oblastních samospráv nebo mají pod kontrolou jejich fungování.

Ministryně pohrozila vyhlášením výjimečného stavu

Opozice ústy svého mluvčího Stepana Kubiva současně odsoudila obsazení ministerských budov, ke kterým docházelo v posledních dnech. „Je to provokace, od níž se distancujeme,“ řekl mluvčí.

„Pokud protestující neopustí sídlo ministerstva spravedlnosti, požádám Bezpečnostní radu, aby vyhlásila výjimečný stav,“ varovala demonstranty ministryně spravedlnosti Olena Lukašová. Budovu jejího resortu spolu s ministerstvy zemědělství a energetiky obsadil dav demonstrantů v neděli.

K vyklizení ministerstva spravedlnosti dnes vyzval i Vitalij Kličko, který je jedním z opozičních předáků. „Chtějí zůstat, pokusím se je ale přesvědčit o opaku,“ řekl o radikálních demonstrantech v obsazených vládních budovách. Dodal, že opozice dál usiluje o politické řešení vnitrostátní krize a že se chce vyvarovat provokací.

Ulice Kyjeva během nedělních demonstrací

„Obsazení ministerstva spravedlnosti je symbolickým aktem,“ citovala BBC jednoho z protestujících. Protivládní aktivisté také tvrdí, že toto ministerstvo není potřebné, neboť se spravedlností se na Ukrajině kupčí. „Neplánujeme žádné chuligánství, nechceme nikoho zranit. Jsme mírumilovní a jde nám o spravedlnost,“ prohlásil jeden z organizátorů okupace budovy, který se agentuře AP představil jako Oleg.

Lukašová naopak tvrdí, že vybavení jejího úřadu již bylo poničeno při obsazování. Demonstranti prý udělali z podlah v budově kluziště, když nastříkali na zem vodu, která následně zmrzla.

Demonstrant brání barikádu v centru KyjevaDemonstrant brání barikádu v centru Kyjeva | ctkDemonstrant brání barikádu v centru Kyjeva

Brusel: pokračujte v jednání

Eurokomisař Štefan Füle se dnes opět vydal do Kyjeva, aby zde navázal na svoji dvoudenní návštěvu, která skončila v sobotu. Během této diplomatické mise jednal s Janukovyčem i s trojicí opozičních lídrů Vitalijem Kličkem, Arsenijem Jaceňukem a Olehem Ťahnybokem. Na Ukrajinu chce ve čtvrtek odjet i unijní ministryně Catherine Ashtonová.

Analýza: Dělení Ukrajiny by bylo složité, jasné hranice neexistují