Japonská TEPCO bude dál provozovat elektrárny, protinávrh neprošel

Japonsko, jaderná elektrárna, Okuamači

Japonsko, jaderná elektrárna, Okuamači Zdroj: CTK/AP

Akcionáři japonské energetické společnosti Tokyo Electric Power Co (TEPCO) na valné hromadě odsouhlasili, aby firma nadále pokračovala v provozování svých jaderných elektráren. Neprošel tak návrh několika rozzlobených řadových akcionářů, kteří chtěli jejich činnost ukončit. TEPCO je majitelem jaderné elektrárny Fukušima, jejíž poškození při březnovém zemětřesení způsobila v zemi jadernou katastrofu.

Řadoví akcionáři předložili návrh, aby vedení ukončilo provoz všech jaderných reaktorů a přestalo stavět nové. Nepodařilo se jim ale pro dnešní hlasování na valné hromadě získat dostatek podpory. Proti byli zvláště institucionální investoři v čele s pojišťovnou Dai-ichi Life Insurance, kteří vlastní většinu akcií.

Pro firmu i celou ekonomiku je rozhodnutí úlevou. Z jaderné energie pochází 30 procent elektřiny v zemi. Přestože v zemi je zavřeno 35 z 54 jaderných reaktorů, měla v květnu elektřina z jádra na celkových dodávkách elektřiny podíl 20 procent.

„Otázkou je, zda se Japonsko může obejít bez jaderné energie,“ uvedl manažer fondu Ichiyoshi Investment Management Co. Micušige Akino. „Jak hodně jsou Japonci ochotni se obětovat, pokud jde o životní úroveň? (Protijaderná) nálada je pochopitelná, ale skutečnost je taková, že je to obtížné bez značných obětí na straně hospodářského růstu a aktivity,“ dodal.

TEPCO nad propastí bankrotu

Neštěstí v jaderné elektrárně Fukušima přivedlo firmu TEPCO na pokraj bankrotu. V květnu firma oznámila roční ztrátu 15 miliard dolarů (156,5 miliardy korun) a od neštěstí se cena akcií propadla o 85 procent. Firemní rating klesl do neinvestičního stupně a tržní hodnota se snížila o 36 miliard dolarů.

Akcionáři rovněž schválili jmenování členů do 17členného představenstva. Představenstvo tak nyní může formálně jmenovat nového prezidenta, kterým bude Tošio Nišizawa. Jeho předchůdce Masataka Šimizu kvůli zodpovědnosti za jadernou krizi odstoupil, napsala agentura Reuters.