Japonsko je na tom nejhůř od tsunami, HDP klesl o sedm procent

ilustrační foto

ilustrační foto

Třetí největší ekonomika světa prožívá nejhorší ekonomický propad od zemětřesení a tsunami před více než třemi lety. Ve druhém čtvrtletí se japonská ekonomika meziročně propadla o 6,8 procenta. Analytici oslovení agenturou Reuters počítali v průměru dokonce s poklesem o 7,1 procenta.

To ostře kontrastuje s prvním čtvrtletím, kdy japonské hospodářství rostlo o 6,1 procenta. Na vině je zvýšení daně z prodeje (obdoba DPH) o tři procentní body na začátku dubna. Zvýšení daně urychlilo spotřebu na konci prvního kvartálu v březnu a ta následně chyběla ve druhém čtvrtletí, kdy spotřebitelé přestali nakupovat vše, co nutně nepotřebovali.

Spotřeba domácností v letošním druhém čtvrtletí spadla ve srovnání s prvními třemi měsíci roku o 20 procent a soukromé investice spadly o desetinu. Tato čísla dokládají škodu, jakou zvýšení daně z prodeje japonské ekonomice nadělalo.

Abe stále věří v obrat

Premiér Šinzó Abe, který se úřadu ujal na konci roku 2012 s ambiciózním plánem na znovunastartování dvě desetiletí stagnující a deflační ekonomiky, stále věří v rychlý obrat poklesu HDP své země. Nicméně v samotném červnu ekonomika trpěla nejvíce od března 2011, kdy došlo k ničivému zemětřesení, protože firmy se snažily o něco snížit své přebujelé zásoby ve skladech a nic nového nenakupovaly ani nevyráběly.


tradingeconomics.com

Vláda je nicméně připravená přikročit k flexibilní akci, pokud to bude třeba. Agentuře Bloomberg to řekl ministr ekonomiky Akira Amari. Abe mezitím již zvažuje, zda Japonsko ustojí další zvýšení daní v příštím roce. „Pravděpodobnost, že v aktuálním kvartále dojde k růstu hospodářství, je vysoká,“ řekl Bloombergu Takeši Minami, hlavní ekonom tokijského Norinchukin Research Institute. „Propad reálných příjmů a slabá průmyslová výroba by se mohly na ekonomice negativně podepsat.“
Nejodvážnější odhady analytiků počítají na třetí čtvrtletí s růstem HDP o tři až pět procent.