Japonsko je po 40 letech bez jaderné energie. Na jak dlouho?

Pochod proti jaderné energii

Pochod proti jaderné energii Zdroj: profimedia.cz

Japonsko dnes odstavilo kvůli pravidelné údržbě poslední ze svých 50 jaderných reaktorů. Poprvé po více než 40 letech tak zůstane země bez jaderné energie, uvedla agentura AP. Ve velkých městech včetně Tokia se shromáždily tisíce Japonců, kteří demonstrují proti jaderné energii. Odstavené reaktory procházejí nejen běžnou údržbou, ale také novými testy, jestli jsou schopny odolat silným zemětřesením a cunami. Jejich opětovné spuštění ale vyžaduje souhlas obyvatel.

Demonstrace na protest proti jaderné energii se konala především ve velkých městech. Obyvatelé oblastí kolem jaderných elektráren ale nejsou v postoji k tomuto zdroji elektřiny zajedno. Někteří jsou proti opětnému spuštění reaktorů, další ale souhlasí kvůli pracovním příležitostem, subvencím a dalším výhodám pro místní ekonomiku.

Odpor proti jaderné energetice povstal především po silném zemětřesení a následné přívalové vlně cunami loni v březnu na severovýchodě Japonska. Voda poškodila jadernou elektrárnu Dai-iči v prefektuře Fukušima, zastavila v ní chladicí systémy a způsobila roztavení reaktoru.

Katastrofa vyvolala v zemi pochybnosti o bezpečnosti jaderných zařízení. Oblast kolem elektrárny je kvůli radiaci nadále uzavřená a tisíce lidí žijí stále v provizorních ubytovnách.

Ani jeden z reaktorů, které byly od té doby odstaveny kvůli kontrole, zatím nebyl spuštěn. Vláda ale některé do provozu spustit hodlá, protože v horkých letních měsících po elektřině stoupne poptávka.

Japonsko nyní vyrábí elektřinu v elektrárnách na fosilní paliva. Ta ale musí dovážet, čímž stoupá cena energie. Zároveň ale vzroste i množství emisí skleníkových plynů.