Japonsko od soukromníků koupí sporné ostrovy

Sporné souostroví Senkaku v Jihočínském moři

Sporné souostroví Senkaku v Jihočínském moři Zdroj: profimedia.cz

Japonská vláda odkoupí od soukromých vlastníků ostrůvky ve Východočínském moři, které si nárokuje jak Tokio, tak Peking. O tomto záměru, který pravděpodobně zvýší napětí mezi dvěma největšími asijskými ekonomikami, dnes informoval japonský tisk. Čína označila zmíněný obchod za "nelegální a neplatný".

Neobydlené ostrovy, které jsou v Japonsku známé jako Senkaku a v Číně jako Tiao-jü, jsou už dlouho problematickým bodem japonsko-čínských vztahů. Napětí kolem souostroví přiživila v půli srpna skupina čínských aktivistů, kteří tam přistáli s rybářským člunem a vztyčili na jednom z ostrovů čínskou vlajku. Na akci následně odpověděla obdobným činem desítka japonských nacionalistů, kteří se na souostroví vylodili s japonskou vlajkou. To vyvolalo v Číně protesty a před týdnem napadl vozidlo japonského velvyslance v Pekingu muž, který z něj strhl japonskou vlaječku.

Japonská vláda se údajně chystá od stávajících vlastníků, japonské rodiny Kuriharových, koupit tři z pěti hlavních ostrovů souostroví za 2,05 miliardy jenů (asi 520 milionů korun) a majitelé už brzy podepíší smlouvu. Plánovanou koupi ostrovů schválí schůzka vládního kabinetu už v polovině září, upřesnily největší japonské deníky.

„Koupě vážně porušuje čínskou suverenitu a zraňuje city čínského lidu,“ reagoval na zprávu mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chung Lej na dnešní tiskové konferenci. „Zdůrazňuji, že jakýkoli jednostranný krok týkající se ostrovů Tiao-jü je nelegální a neplatný. Odhodlání Číny při ochraně svého území se nezmění. Čína situaci sleduje a přijme potřebná opatření k obraně své suverenity,“ dodal Chung.

O plánech na odkoupení ostrovů hovořil v dubnu také nacionalistický guvernér Tokia Šintaró Išihara. Podle některých analytiků je účelem nově oznámeného kroku japonské vlády mimo jiné předejít realizaci Išiharových kontroverznějších záměrů, které zahrnovaly i výstavbu na ostrovech. Vláda na ostrovech stavět nehodlá.

Kromě Číny a Japonska vznáší nároky na ostrovy také Tchaj-wan. Skalnatá země není obydlená, ale vody, které ji obklopují, jsou velmi bohaté na ryby a obsahují zřejmě značné zásoby zemního plynu.

Japonsko za druhé světové války okupovalo velkou část Číny a kolonizovalo Korejský poloostrov. Tato skutečnost vyústila v územní spory, které se nevyřešily ani sedm desetiletí po skončení válečného konfliktu a kalí vztahy mezi sousedními zeměmi.