Japonsko si připomíná půl roku od ničivého zemětřesení

jaderná elektrárna Fukušima 1

jaderná elektrárna Fukušima 1 Zdroj: CTK/AP

Tisíce lidí si dnes v Japonsku připomínají půl roku od katastrofálního zemětřesení a následných přívalových vln cunami. O život tehdy přišlo nebo je stále pohřešováno na 20 tisíc lidí. Přírodní pohroma také způsobila největší jadernou havárii od výbuchu reaktoru atomové elektrárny v Černobylu.

V obcích postiženého regionu Tohoku na severovýchodě země začaly vzpomínkové obřady již v předvečer výročí. Asi 2000 lidí se podle serveru news.com.au dnes ráno sešlo v budově gymnázia v přístavním městě Minamisanriku v prefektuře Mijagi, aby uctilo památku tamních obětí. Pohroma tehdy zničila 60 procent města - vlně dosahující až 15 metrů odolalo v přímořských částech města jen několik vícepatrových budov. V ulicích nadále zůstávají hromady suti a odpadu.

Armáda v akci. Japonští vojáci
v úterý připravovali v oblasti
Nihonmatsu poblíž fukušimské
jaderné elektrárny odmoření
radioaktivního záření a v otřesy
zpustošené prefektuře Iwate ještě
pátrali po možných přeživších.Armáda v akci. Japonští vojáci v úterý připravovali v oblasti Nihonmatsu poblíž fukušimské jaderné elektrárny odmoření radioaktivního záření a v otřesy zpustošené prefektuře Iwate ještě pátrali po možných přeživších. | reutersZáchranné práce po zemětřesení a vlně cunami

Katastrofa otřásla i složením japonské vlády. Premiér Naoto Kan rezignoval poté, co se na jeho hlavu snesla vlna kritiky kvůli způsobu, jak úřady na krizi reagovaly. Japonci vládě vyčítali, že podcenila skutečný rozměr krize v havarované jaderné elektrárně ve Fukušimě a že politické půtky dostaly přednost před záchrannými pracemi.

V sobotu podal demisi nový japonský ministr obchodu a ekonomiky Jošio Hačiró kvůli údajně necitlivým výrokům na adresu lidí evakuovaných z okolí elektrárny ve Fukušimě. Hačiró vyklizenou oblast označil za „město smrti“.

FukušimaFukušimaZaplavená Fukušima po vlně cunami

Nový premiér Jošihiko Noda podle serveru news.com.au v sobotu poprvé od srpnového nástupu do úřadu navštívil poničené prefektury Mijagi a Iwate. Půl roku od zemětřesení úřady většinu evakuovaných přesunuly z tělocvičen do provizorního ubytování, frustrace a úzkost ale přetrvávají.

Otřesy neustávají. Japonsko čelí rozsáhlé humanitární,
ekonomické i jaderné krizi. Na severovýchodě Honšú pokračují
záchranné práce, počet mrtvých podle oficiálních zdrojů
vystoupal na 5000. Ještě včera se však otřásala zeměOtřesy neustávají. Japonsko čelí rozsáhlé humanitární, ekonomické i jaderné krizi. Na severovýchodě Honšú pokračují záchranné práce, počet mrtvých podle oficiálních zdrojů vystoupal na 5000. Ještě včera se však otřásala země | reutersNásledek zemětřesení

„Je stále mnoho těch, co po šesti měsících nemají dobré ubytování a žijí v úzkosti. Uděláme vše pro to, abychom nápravu zajistili co nejrychleji,“ ujistil podle agentury AFP premiér Noda v projevu pro truchlící v Minamisanriku.

výbuch v elektrárně Fukušimavýbuch v elektrárně Fukušima | reutersVýbuch v JE Fukušima

Neštěstí se také výrazně podepsalo na japonském hospodářství, které sklouzlo do recese. Rekonstrukce regionu Tohoku bude podle očekávání stát stamiliardy dolarů a potrvá až deset let. Území kolem poškozené elektrárny Fukušima bude možná neobyvatelné ještě déle.