Japonský císař Naruhito nastoupil na trůn. Podívejte se na jedinečný obřad uvedení do úřadu

Nový japonský císař Naruhito byl oficiálně uveden na trůn.

Nový japonský císař Naruhito byl oficiálně uveden na trůn. Zdroj: Reuters

Nový japonský císař Naruhito byl oficiálně uveden na trůn.
Nový japonský císař Naruhito byl oficiálně uveden na trůn.
Nový japonský císař Naruhito byl oficiálně uveden na trůn.
Nový japonský císař Naruhito byl oficiálně uveden na trůn.
Nový japonský císař Naruhito byl oficiálně uveden na trůn.
18
Fotogalerie

Nový japonský císař Naruhito byl v úterý oficiálně uveden na trůn. Při slavnostní ceremonii se zavázal plnit povinnosti v roli symbolu státu v souladu s japonskou ústavou a být vždy blízko svému lidu. Na obřadu, jehož se podle agentury Reuters zúčastnilo asi 2000 hostů z více než 180 zemí, zastupoval Česko premiér Andrej Babiš.

Devětapadesátiletý Naruhito už letos prvního května převzal panovnické povinnosti od svého otce Akihita, který ze zdravotních důvodů abdikoval. Stal se tak 126. císařem nejstarší vládnoucí dynastie světa. Oficiální předání moci bylo ale završeno až dnes sérií rituálních obřadů.

Kvůli tajfunu Hagibis, který Japonsko zasáhl před týdnem a vyžádal si více než 80 mrtvých a deset pohřešovaných, se ovšem vláda rozhodla odložit na listopad jednu z hlavních částí slavnostního ceremoniálu - průvod, v němž má jet císařský pár v otevřeném voze a představit se tak veřejnosti.

Na úvod dnešní slavnosti Naruhito „oznámil“ za zavřenými dveřmi v japonském císařském paláci nástup na trůn svým předkům z nejdéle vládnoucí dynastie na světě. O několik hodin později začal veřejný obřad, při němž Naruhito, oblečený v objemném slavnostním šatu zlatohnědé barvy doplněným černým kloboukem s vysokou ozdobou, usedl na trůn s baldachýnem, který se podle císařského paláce užívá při obdobných příležitostech zhruba od osmého století. Císařovna Masako, v tradičním dvanáctivrstvém hedvábném rouchu, které údajně váží kolem 15 kilogramů, zaujala místo po jeho boku na menším trůnu.

Na obřad byly přineseny i císařské insignie, meč a klenot, které ještě společně se zrcadlem představují symboly japonské panovnické moci. O jejich podobě a původu není nic přesného známo, protože přístup k nim má pouze japonský císař a několik vybraných šintoistických kněží a před zraky veřejnosti bývají ukryté ve schránkách.

Naruhito, který vystudoval Oxfordskou univerzitu, bude mít jako císař nelehký úkol pokračovat v otcových snahách být blíže svým poddaným a přitom zachovat staleté tradice chryzantémového trůnu. Pětapadesátiletá Naruhitova manželka, bývalá diplomatka a absolventka Harvardovy univerzity, trpěla v minulosti depresemi, které byly připisovány jejím potížím přivyknout si na život v paláci a tlaku císařského dvora, aby porodila syna.

Jediným dítětem japonského císařského páru je sedmnáctiletá dcera Aiko, která nemůže usednout na trůn, protože toto dědictví je v Japonsku zajištěno jen v mužské linii. Korunním princem je nyní Naruhitův bratr Akišino a jediným následovníkem Akišinův třináctiletý syn Hisahito. Akišinova rodina se rovněž slavnostního obřadu zúčastnila.