Japonský obchod loni poprvé za 30 let skončil v deficitu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Japonsko v loňském roce vykázalo první celoroční obchodní deficit za více než 30 let. Schodek činil 2,49 bilionu jenů (zhruba 620 miliard korun). Vyplývá to z dnešních údajů japonského ministerstva financí. Export se snížil téměř o tři procenta kvůli slabší zahraniční poptávce a negativním dopadům silné domácí měny. Import naopak stoupl o 12 procent, protože důsledky březnového zemětřesení přinutily zemi k posílení dovozu energie, napsala agentura Reuters.

„Odráží to zásadní změny v japonské ekonomice, zejména mezi výrobci,“ uvedl analytik Hideki Macumura ze společnosti Japan Research Institute. „Japonsko ztrácí konkurenceschopnost u domácí výroby. Pro výrobce se stal vývoz obtížným, takže přesunují produkci do zahraničí,“ dodal.

Macumura rovněž předpověděl, že Japonsko letos pravděpodobně vykáže další obchodní schodek kvůli vyhlídkám na vysoké ceny energie a přetrvávající sílu japonského jenu. V příštím roce by však podle něj mohlo oživení světové ekonomiky vrátit japonský zahraniční obchod do přebytku.

Japonský jen, který investoři považují za bezpečné útočiště v období nejistoty, loni posiloval vůči dolaru i euru. Silný kurz domácí měny je negativní pro export, protože po přepočtu snižuje hodnotu zahraničních příjmů. Přesun části produkce do zahraničních továren nedávno ohlásily například společnosti Nissan Motor a Panasonic, napsala agentura AP.

Japonští exportéři čelí rovněž rostoucí konkurenci z Jižní Koreje, Tchaj-wanu a Singapuru. Výrobu japonských automobilek a řady dalších podniků navíc loni narušilo zemětřesení. K poklesu exportu přispěly rovněž dluhové problémy v Evropě a slabost ekonomiky Spojených států.

Japonsko je nyní více závislé na dovozu energie ze zahraničí poté, co loňské zemětřesení způsobilo havárii v japonské jaderné elektrárně Fukušima. Kvůli obavám o bezpečnost jsou nyní v Japonsku v provozu pouze čtyři z 54 jaderných reaktorů.