JAR je sžírána korupcí, politicko-ekonomická krize sílí

Jacob Zuma

Jacob Zuma Zdroj: reuters

V Jihoafrické republice vládnoucí Africký národní kongres (ANC), který stále žije z odkazu Nelsona Mandely, prochází hlubokou krizí.

Přílišná starost o svůj vlastně prospěch u špiček ANC zapříčinila rozkol země a její ekonomiky. Výpadky energie jsou na denním pořádku, státní aerolinky se potácejí na pokraji bankrotu a vodní systém, kdysi z nejčistčích na světě, je v rozpadu. Jihoafrický rand za poslední rok ztratil 34 procent své hodnoty.

Preference ANC se od voleb v roce 2014 snížily z 50 procent na 43. Trpělivost obyvatel země není nekonečná. Tlak na odstoupení prezidenta Jacoba Zumy, který se problémy snaží řešit výměnami ministrů vlády, roste. Zejména kvůli všudypřítomné korupci. „Doufám, že půjde Zuma i jeho vláda,“ uvedl pro deník Citizen Zwelinzima Vavi bývalý předseda jihoafrické konfederace odborových svazů.

Korupce se vymkla jakékoli kontrole a to navzdory proklamacím na řadě sjezdů ANC

„Korupce se vymkla jakékoli kontrole a to navzdory proklamacím na řadě sjezdů ANC. Dělat jakýkoliv byznys s veřejným sektorem bez namazání rukou korupčních úředníků je velmi složité.“ Přisadila si i Barbara Hoganová, bývalá ministryně vlády ANC, která byla v období apartheidu vězněna: „Zuma musí jít, to, co předvádí, je politická sabotáž.“

Silná a nezávislá média a hlasitá politická opozice brání jihoafrické vládnoucí elitě v dekonstrukci demokracie.
Společně se jim například povedlo zabránit v prosazení zákona o ochraně státu, který měl novinářům zakázat odhalování korupce. Poslední výroční zpráva za rok 2014 jihoafrické agentury na monitoring korupce ukazuje další nárůst nahlášených případů úplatkářství. V meziročním srovnání počet oznámených případů vzrostl o 17 procent.

Reportáž z JAR: Zemi na cestě k prosperitě brzdí stín minulosti

JAR privatizuje, chce oddlužit státní firmy