Jednání o íránském jaderném programu se opět protáhla

John Kerry, Mohammad Javad Zarif

John Kerry, Mohammad Javad Zarif Zdroj: ctk

Jednání o íránském jaderném programu ve Vídni se opět protáhla, když o půlnoci vypršel další termín pro dosažení dohody. Zástupci šesti velmocí, které se snaží s Teheránem domluvit na podmínkách omezení jeho jaderného programu, se ale po půlnoci znovu sešli a z vyjádření diplomatů vyplývá, že nyní zbývá vyřešit už jen poslední detaily napjatě očekávané dohody. Její dosažení by prý mohlo být oznámeno během dneška, oficiální zdroje ale zatím nic takového nepotvrdily.

Po půlnoci k jednacímu stolu zasedli představitelé USA, Británie, Francie, Ruska, Číny a Německa. Zástupci Íránu se měli připojit později, nakonec se tak ale nestalo, protože jednání bylo na noc přerušeno. Pokračovat by mělo v 10:00 SELČ.

Kvůli novému časovému harmonogramu se na dopoledne přesunula rovněž plánovaná tisková konference, kde by měli společné prohlášení přednést šéf íránské diplomacie Mohammad Džavád Zaríf a ministryně zahraničí EU Federica Mogheriniová.

Současné kolo rozhovorů trvá už přes dva týdny. Konečný dokument měl být podle původního harmonogramu hotov už do 30. června, postupně byl ale termín prodlužován až na pondělí. Ani tento termín ale nakonec nebyl dodržen.

Íránský ministr zahraničí Zaríf v pondělí řekl, že dohoda by mohla být dosažena během dneška. Na druhé straně ale optimismus chladí například některá vyjádření Spojených států: podle stanice CNN stále neexistuje jednota ohledně některých sporných bodů včetně termínu zrušení sankcí proti Íránu.

Psychologická válka

Agentura Reuters, která má k dispozici návrh stovky stran závěrečných ujednání, napsala, že obsahují i záruku Íránu, že mezinárodní inspektoři budou mít přístup ke všem jaderným zařízením, a to včetně vojenských. To je další sporný bod, protože Teherán zatím inspekce ve vojenských objektech rázně odmítal. Agentura FARS dnes napsala, že informace o dohodě nad inspekcemi ve vojenských objektech je nesmyslná a že její vypuštění je součástí „psychologické války“.

Svět se obává, že Íránci chtějí získat jadernou zbraň, ale Teherán ujišťuje, že jeho program sleduje pouze mírové využití jaderného materiálu. Spor o jádro trvá už 13 let a naplno se rozhořel v roce 2003, kdy inspekce Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) odhalily, že země dlouhá léta tajně obohacovala uran, což je klíčový proces pro výrobu jaderné zbraně.