Jednání o novém lídrovi Evropské komise se protahuje, kandidát socialistů budí odpor V4

Summit EU v Bruselu: Andrej Babiš, Peter Pellegrini a Joseph Muscat  (30.6.2019)

Summit EU v Bruselu: Andrej Babiš, Peter Pellegrini a Joseph Muscat (30.6.2019) Zdroj: Reuters

Summit EU v Bruselu: Theresa Mayová (30.6.2019)
Summit EU v Bruselu: Jean-Claude Juncker (30.6.2019)
Summit EU v Bruselu: Stefan Lofven (30.6.2019)
Summit EU v Bruselu: Andrej Plenkovic (30.6.2019)
Summit EU v Bruselu: Krisjanis Karins (30.6.2019)
12
Fotogalerie

Celou noc strávili šéfové států a vlád zemí Evropské unie v Bruselu debatami o tom, kdo bude v příštích letech u kormidla klíčových institucí EU. Jednání má podobu série dvoustranných a vícestranných neformálních schůzek, které koordinuje šéf Evropské rady Donald Tusk. Jednání summitu EU jako takové, které v neděli večer už tak začalo se značným zpožděním, je už ale více než pět hodin přerušeno.

Zda z řady Tuskových rozhovorů s premiéry a prezidenty zemí bloku vyplyne ještě dnes nějaký jednoznačný závěr, se ale ukáže až po očekávané ranní společné diskusi lídrů v jednacím sále, pravděpodobně u snídaně. Šéf Evropské rady se nejprve setkal se všemi jejími členy, pak se sešel ke společné konzultaci s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, španělským premiérem Pedrem Sánchezem a šéfem nizozemské vlády Markem Ruttem. Krátce po páté hodině ranní pak podle dobře informovaných unijních činitelů začalo další kolo bilaterálních jednání.

Podle diplomatů je - či v brzkých ranních hodinách byla - zřejmě opět otevřená možnost, že do čela Evropské komise by se dostal její nynější první místopředseda a kandidát evropských socialistů Frans Timmermans. „Je stále ve hře,“ potvrdil ČTK o jednání informovaný diplomat.

To je ale možnost, která se velmi nelíbí českému premiérovi Andreji Babišovi i jeho kolegům z Polska či Maďarska. Nesouhlasících zemí je však zřejmě málo na to, aby v případném hlasování Timmermanse zablokovaly.

Tusk už dopředu avizoval, že věc okolo nominace nového předsedy komise chce mít uzavřenou dnes dopoledne. Je ale otázka, zda by v případě silného odporu části států nechal rozhodnout hlasováním, ačkoliv na to má podle pravidel v tomto případě právo. Summit se ale obvykle snaží dojít ke konsensuální dohodě.

Prezidenti a premiéři ale chtějí rozhodnout o celém „balíčku“ křesel: kromě vedení komise také o budoucím šéfovi Evropské rady, tedy nástupci Donalda Tuska, vysokém představiteli pro zahraniční politiku a předsedovi europarlamentu. S věcí souvisí i obsazení křesla v čele Evropské centrální banky (ECB).

Rozhovory jsou vleklé a složité, protože lídři vyvažují zájmy evropských stranických rodin, snaží se dosáhnout rovnoměrného rozložení funkcí mezi jednotlivé evropské regiony a také hledají spravedlivé zastoupení mužů a žen. Navíc je tlačí čas, dohodu chce Tusk i další premiéři a prezidenti mít dnes, před ustavujícím jednáním nového složení Evropského parlamentu tento týden.