Jednání Řecka s věřiteli jsou prý téměř u konce

Řecký premiér Alexis Tsipras

Řecký premiér Alexis Tsipras Zdroj: ctk/ap

Jednání mezi Řeckem a jeho věřiteli o novém záchranném programu vstoupila do závěrečné fáze, dokument popisující základy programu je již "téměř hotov". S odvoláním na zdroje z řecké vlády to uvedla agentura DPA. Podle řecké televize by měly být rozhovory dokončeny nejpozději v úterý ráno. Mezinárodní měnový fond (MMF) je ale podle německých médií toho názoru, že rozsah připravovaného záchranného programu by měl být větší než 86 miliard eur, což je dosud uváděná maximální výše.

Mluvčí Evropské komise Annika Breidthardtová dnes uvedla, že jednání postupují kupředu. „Dohody je možné dosáhnout v srpnu, nejlépe před 20. srpnem,“ prohlásila. Právě do tohoto data Atény musejí splatit zhruba 3,5 miliardy eur (95 miliard Kč) Evropské centrální bance (ECB).

Vyjednávání o novém záchranném programu v objemu až 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč) začala 20. července. Podle zdroje agentury Reuters se Atény s věřiteli dohodly, že úkolem Řecka bude v letošním roce vykázat vyrovnaný primární rozpočet, jenž nezahrnuje náklady na správu dluhu. Tento cíl je prý založen na předpokladu, že řecká ekonomika letos klesne o 2,1 až 2,3 procenta.

Třecí plochou ale zůstává množství nesplácených úvěrů v řeckém bankovním sektoru, uvedl vládní zdroj agentury Reuters. Atény prý chtějí vytvořit takzvanou špatnou banku, která by je měla na starosti. Věřitelé ale prý chtějí tyto úvěry svázat a prodat těm investičním fondům, které investují do rizikových aktiv. Obě strany se podle činitelů musejí ještě dohodnout na vytvoření státního investičního fondu, který by měl získat 50 miliard eur z prodeje státního majetku.

Až 90 miliard eur

Problémem je zřejmě i celková velikost záchranného programu. Měnový fond se podle zdrojů listu Handelsblatt domnívá, že zahraniční věřitelé budou muset zvýšit objem prostředků v plánovaném programu na 90 miliard eur. Zvýšení je podle něj nutné právě kvůli hospodářské recesi v Řecku, napsal německý list, který se odvolává na nejmenované vysoce postavené unijní diplomaty. Podle jednoho z nich MMF tlačí na to, aby se redukovaly škrty, které má Řecko v příštích letech učinit, a úvěrová pomoc se naopak přiměřeně zvýšila. Proti tomu je prý Německo.

Řečtí představitelé již dříve uvedli, že 14. srpna, tedy tento pátek, očekávají schválení dohody o záchranném programu ministry financí eurozóny. Do 18. srpna by měl podle nich dohodu schválit řecký parlament.

Řecké banky by mohly získat počáteční kapitálovou injekci až deset miliard eur krátce po dosažení dohody, a to dokonce ještě před dokončením zátěžového testu ECB, k němuž by nemuselo dojít do začátku října, sdělil dnes nejmenovaný činitel eurozóny.

Řecký premiér Alexis Tsipras se mezitím pokusil uklidnit řeckou veřejnost, která už další škrty odmítá, a apeloval dnes na to, aby se na pořad jednání okamžitě dostal návrh zákona o zrušení daňových úlev pro zákonodárce a o „zhospodárnění“ platů ministrů a šéfů státních organizací. Tento plán podle něj nevznikl na příkaz věřitelů, ale z „povinnosti politického systému nevylučovat sebe sama z opatření, která provádí“.

Řecká krize v číslech
0,2 - procenta činil pokles řecké ekonomiky v prvním čtvrtletí letošního roku
1,6 - miliardy eur nesplatilo Řecko Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) k 30. červnu, čímž se stalo první vyspělou ekonomikou v historii organizace, která včas nesplatila půjčku
3,5 - miliardy eur musí Řecko zaplatit Evropské centrální bance (ECB) do 20. července
14 - let je Řecko členem eurozóny
26,6 - procenta činila nezaměstnanost v Řecku v prvním letošním čtvrtletí
20 - miliard eur Řecko celkem dluží MMF
27 - miliard eur má Řecko dluh u ECB
36,34 - procenta hlasů získala v lednových předčasných volbách současná vládní koalice radikální levice (SYRIZA)
49,7 - procenta činí nezaměstnanost mezi mladými lidmi v Řecku
53 - miliard eur Řecko dluží jednotlivým státům eurozóny
61,31 - procenta voličů řekla 5. července ne reformám navrženým mezinárodními věřiteli
68 - miliard eur dluží Řecko Německu, které je největším věřitelem Řecka mezi jednotlivými zeměmi
89 - miliard eur je objem nouzového programu financování řeckých bank (ELA) Evropskou centrální bankou
120 - eur je denní limit pro výběr z bankomatu pro důchodce a další skupiny obyvatel
175 - procent HDP je hodnota řeckého dluhu
130,9 - miliardy eur dluží řecká vláda Evropskému fondu finanční stability (EFSF), který je největším věřitelem Řecka
240 - miliardy eur je celkový objem dvou záchranných programů, na kterých se Řecko dohodlo s EU a MMF
320 - miliard eur je celkový dluh Řecka.