Jeff Bezos je nejbohatším člověkem v moderní historii, tvrdí Bloomberg

Zchudl. Jeff Bezos během minulého pátku nasvém podílu v Amazonu tratil čtyři miliardy dolarů

Zchudl. Jeff Bezos během minulého pátku nasvém podílu v Amazonu tratil čtyři miliardy dolarů Zdroj: reuters

Zakladatel Blue Origin Jeff Bezos.
Šéf Amazonu Jeff Bezos představuje telefon Fire Phone
Bill Gates, Warren Buffett
4
Fotogalerie

Zakladatel internetového obchodu Amazon Jeff Bezos se stal nejbohatším člověkem v moderní historii, hodnota jeho majetku dnes překonala 150 miliard dolarů (3,3 bilionu korun). Uvedla to agentura Bloomberg. Majetek čtyřiapadesátiletého Bezose je zhruba o 55 miliard dolarů vyšší než majetek zakladatele Microsoftu Billa Gatese, kterému patří druhé místo.

Po úpravě hodnoty majetku o inflaci sebral Bezos titul nejbohatšího člověka v moderní historii Gatesovi. Jeho majetek v roce 1999 překonal na krátkou dobu 100 miliard dolarů, což by v dnešním vyjádření činilo zhruba 149 miliard dolarů. Šéf Amazonu se tak stal nejbohatším člověkem nejméně od roku 1982, kdy časopis Forbes zveřejnil poprvé svůj žebříček nejbohatších lidí planety, upozornil Bloomberg.

Akcie Amazonu dnes pokračují v růstu a již při dopoledním obchodování v New Yorku díky jejich ceně Bezosův majetek překonal 150 miliard dolarů. Od začátku roku akcie firmy vzrostly asi o 56 procent a Bezosův majetek asi o 52 miliard dolarů. To je více než celý majetek indického podnikatele Mukeše Ambaniho, který se nově stal nejbohatším člověkem v Asii, kde sesadil čínského podnikatele a zakladatele firmy Alibaba Jacka Maa.

Bezos je také už téměř tak bohatý jako rodina Waltonových, která vlastní mimo jiné maloobchodní společnost Walmart a je s majetkem 151,5 miliardy dolarů nejbohatší dynastií.

Gatesům majetek nyní Bloomberg vyčíslil na 95,5 miliardy dolarů. Gates by ale měl více než 150 miliard dolarů, kdyby si nechal i majetek, kterého se vzdal, převážně ve prospěch nadace Billa a Melindy Gatesových. Gates od roku 1996 podle veřejně dostupných informací daroval téměř 700 milionů akcií Microsoftu a 2,9 miliardy dolarů v hotovosti a dalším majetku.

Příběh Jeffa Bezose od založení Amazonu až po rozvod. Kolik miliard z jeho majetku ho bude stát milenka? Více zde >>>