Jižní Evropa v krizi upírá oči k Jižní Americe

Španělský král Juan Carlos na setkání v Cadízu

Španělský král Juan Carlos na setkání v Cadízu Zdroj: profimedia.cz

Přes nedobré zprávy z Argentiny i Brazílie je jihoamerický region pro spřízněné evropské země nadějí na řešení vlastních potíží. Ukázalo se to na nedávné dvoudenní schůzce zástupců Španělska, Portugalska a jihoamerických zemí v Cádizu, připomínajícím někdejší slávu španělského impéria. Teď se však situace obrátila a Madrid a Lisabon žádají své bývalé kolonie o pomoc. „Naše oči se upírají na vás, potřebujeme ještě víc Latinské Ameriky,“ prohlásil král Juan Carlos.

Největší španělské firmy, jako banky Santander, BBVA, IT společnost Indra a telekomunikační gigant Telefónica, jsou kvůli propadu domácích operací závislejší na příjmech z těchto vzdálených končin. Generální tajemník OECD Angel Gurría tvrdí, že Latinská Amerika nabízí španělským podnikatelům příležitosti v infrastruktuře, technologiích a vzdělávání. Velkou nadějí summitu byla brazilská prezidenta Dilma Rousseffová. Evropské firmy totiž cítí šanci v rozsáhlých veřejných stavebních projektech země a stoupající spotřebě Brazilců.

Jenže ekonomika Brazílie už není v takové kondici jako přede dvěma lety. Ve třetím čtvrtletí vzrostl HDP v porovnání s předchozím obdobím o 0,6 procenta, což je mnohem méně, než se předpokládalo. Odborníci mluví o tragédii a čekají, že údaje zvýší tlak na prezidentku, aby provedla hlubší reformy. Pro další země jsou data varováním, že hospodářský pokles dorazil i do rozvíjejících se zemí. OECD uvádí, že zatímco loni šla ekonomika jihoamerických zemí nahoru o 4,4 procenta, letos to bude zřejmě jen 3,2 procenta. Příští rok má nastat zlepšení, HDP se má zvýšit o čtyři procenta.

Kromě nynějšího útlumu představuje region pro španělské a portugalské společnosti také další rizika – nevypočitatelnost vlád a mnohde i hrozbu znárodnění. Španělský premiér Mariano Rajoy proto podotýká, že ke svému působení nutně potřebují prostředí právní jistoty.

Lídři některých jihoamerických zemí evropským partnerům radí, aby se při řešení problémů poučili z jejich zkušeností s velkými škrty. „Nečiňte stejné chyby, jaké jsme udělali my,“ vzkázal ekvádorský prezident Rafael Correa s tím, že šetření jen zhorší recesi.