Jordánsko chce zpět pohraniční území, která pronajalo Izraeli

Jordánský král Abdalláh II.

Jordánský král Abdalláh II. Zdroj: ČTK

Jordánský král Abdalláh II. dnes oznámil, že jeho země dala oficiálně na vědomí Izraeli svůj záměr neobnovit určitou pasáž mírové smlouvy s Izraelem z roku 1994 týkající se pronájmu dvou malých územních částí. Dva dodatky k této smlouvě umožňují Izraeli pronájem jordánských oblastí Bakúra a Ghamar na 25 let.

Abdalláh v prohlášení, z něhož citovaly agentury, uvádí, že informoval Izrael o svém rozhodnutí. Ten ale zatím ještě nereagoval.

"Zavádíme svou plnou svrchovanost na svém území," prohlásil jordánský monarcha. "Naší prioritou v těchto regionálních záležitostech je chránit naše zájmy a dělat všechno, co je žádoucí pro Jordánsko a Jordánce."

Král Abdalláh neuvedl důvod svého rozhodnutí, nachází se ale pod domácím tlakem, aby pronájem Izraeli ukončil.

Bakúra je jordánská příhraniční oblast o rozloze zhruba šesti kilometrů čtverečních na severu země, Ghamar je jordánský hraniční sektor o rozloze asi čtyř čtverečních kilometrů v jižní provincii Akaba. Na základě mírové smlouvy podepsané 26. října 1994 mezi Jordánskem a Izraelem má Izrael právo využívat tato území po dobu 25 let. Pronájem má být automaticky obnovitelný, pokud žádná ze stran ve stanovené lhůtě nejméně jednoho roku předem nevypoví dodatky smlouvy týkající se Bakúry a Ghamaru.