Jsem křesťan, prohlašují polští věřící se zbraněmi v ruce

Kampaň Jsem křesťanem

Kampaň Jsem křesťanem Zdroj: Facebookovy profil Jsem krestanem

Kampaň Jsem křesťanem
Kampaň Jsem křesťanem
Kampaň Jsem křesťanem
Kampaň Jsem křesťanem
Kampaň Jsem křesťanem
7
Fotogalerie
Křížek na zdi, v jedné ruce nápis „jsem křesťanka“ a v druhé zbraň. Takhle se vyfotily desítky Poláků ve facebookové kampani, kterou zorganizovalo polské hnutí podporující držení střelných zbraní s podporou jedné malé protestantské církve.

Kampaň má být reakcí na masakr v městské vyšší škole v oregonském městě Roseburg, při kterém střelec zabil celkem devět obětí. Předtím se ptal na to, jestli jsou věřící. Podle zpráv přeživších měl zabít pouze ty, kteří se přihlásili ke křesťanství.

Tvůrci kampaně poukazují na to, že se zločin stal v takzvané „zóně beze zbraní“ – městská rada rok před masakrem rozhodla o zákazu zbraní ve škole, což se týkalo i stráží. Kampaň chce ukázat, že se křesťané budou bránit.

V akci se silně angažují členové malé lublinské Církve nové úmluvy. Její zakladatel Pavel Chojecki byl podle svých slov nejdřív ateistou, ve 23 letech vstoupil do katolické církve. Později na začátku devadesátých let založil v Lublinu vlastní protestantskou církev. Pro akci se sám hrdě vyfotil s českou útočnou puškou CZ vzor 58.

„Jsme znepokojení vlivem levicových, hlavně pacifistických myšlenek v křesťanských církvích. To se učením ve své církvi snažím zvrátit,“ říká Chojecki. „Členové naší církve se navíc silně angažují v Občanském hnutí milovníků zbraní.“ Tato organizace se snaží právně uvolnit přístup ke střelným zbraním. Nelíbí se jí, že v Polsku na sto obyvatel obyvatele připadá zhruba jedna zbraň.

Pavel Chojecki

Kampaň Jsem křesťanemKampaň Jsem křesťanem|Facebookovy profil Jsem krestanem

Podle organizátorů akce čelí křesťanství perzekuci na celém světě, a to hlavně na Blízkém východě. Primárním důvodem vzniku akce prý není současná migrační krize. Muslimští migranti ale podle tvůrců kampaně do Evropy přináší nenávist vůči křesťanům. Chojecki odmítá kritiku, že by akce měla vytvářet atmosféru strachu. Cituje přitom heslo „chceš-li mír, připravuj se na válku“.

Kampaň má zatím spíše menší dosah, na Facebooku ji za dva týdny „olajkovalo“ přes 2700 lidí. Kampaň spojující křesťanství se střelnými zbraněmi vyvolala kromě podpory i kontroverze a negativní reakce. „A nebylo tam něco o nastavení druhé tváře? Možná máte na mysli jinou bibli? To jsme ji četli jenom my, ateisti?“ napsal pod fotky jeden z kritiků. „Nejste křesťané, kteří znají evangelium. Jste antikristé,“ píše další.

Chojecki ale kritiky odmítá, prý jen dokazují, že pacifismus je problémem křesťanství. Argumentuje, že jeho šiřitelem byl v minulosti Sovětský svaz. „Sověti prohlašovali, ať překováme meče na pluhy. Přitom se sami zbrojili, aby zničili naši civilizaci,“ uzavírá Chojecki.