Jste mladí a bez práce? Brusel vám zaplatí místo

Ztracená generace?

Ztracená generace? Zdroj: profimedia.cz

Každý Evropan mladší 25 let by měl do čtyř měsíců po ukončení školy či po propuštění z práce dostat nové místo nebo alespoň získat školení, které mu práci zajistí. Tak zní plán Evropské komise zvaný „záruka pro mladé“, který ve středu představil komisař Lászlo Andor. Tvorbu pracovních míst a školení zaplatí Brusel. Odhadovaná cena projektu pro 17 zemí eurozóny je 21 miliard eur. Peníze do členských zemí potečou hlavně skrz Evropský sociální fond.

Andor tvrdí, že zaplatit 21 miliard eur, což odpovídá 0,45 procentům hospodářského výkonu eurozóny, se vyplatí. Náklady na podporu nezaměstnaných jsou totiž podle agentury eurofound mnohem vyšší: v celé EU asi 153 miliard eur ročně, tedy 1,2 procenta výkonu EU.

Evropské země budou moci peníze na zaměstnání či školení mladých začít čerpat od roku 2014 a program poběží až do roku 2020. Andorův návrh teď ještě musí schválit rada ministrů sociálních věcí. Ta o něm začne jednat v únoru 2013.

O záměru komise již server E15.cz informoval, nápad vyvolal u čtenářů bouřlivé reakce. Více čtěte zde:

Finsko a Rakousko vzorem

Andor se při tvorbě návrhu inspiroval zeměmi, kde už podobná politik funguje. Například ve Finsku, kde ministr práce Lauri Ihalainen zavedl systém „sociální záruky“, podle kterého stát zařizuje práci všem mladým do 25 let a všem čerstvým absolventům do 30 let. Do finského systému jsou zahrnutí i zaměstnavatelé. Firma, která přijme mladého člověka do 25 let, má nárok pobírat od státu 650 eur měsíčně a to po dobu jednoho roku. Finsko na program pro příštích pět let vyhradilo dohromady 110 milionů eur.

Program je zaměřen především na přechod mladých lidí ze školy do práce. Podobnou iniciativu nazvanou „Ausbildungsgarantie“ (záruka vyučení) zavedl v Rakousku sociálně demokratický premiér Werner Faymann. Jde hlavně o propojení učňů se soukromými podniky. Rakouský a finský model jsou podle komisaře Andora vzorem jeho návrhu. Pokud rada ministrů plán schválí, bude jeho přijetí pro členské země povinné. Neuposlechnutí ale není trestáno žádnými sankcemi.

Komisař Lászlo Andor představuje svůj balíček.Komisař Lászlo Andor představuje svůj balíček.|profimedia.czKomisař Lászlo Andor v Bruselu představuje svůj ambiciózní plán.

Ztracená generace

Brusel se tímto balíčkem snaží řešit palčivý problém, který Evropu sužuje: obrovská nezaměstnanost mladých lidí a to především na její periferii. Politici a média na zadluženém jihu už mluví o ztracené generaci, která nikdy nepracovala a kvůli krizi nemůže najít uplatnění. V Řecku a Španělsku je bez práce 55 procent mladých do 25 let. V Itálii, Portugalsku, Irsku, Bulharsku, na Kypru, v Lotyšsku, Maďarsku a na Slovensku leží tato hranice také poměrně vysoko – na 30 procentech. V celé unii je bez práce 5,5 milionu mladých, což je více než pětina celé mladé populace. 7,5 milionu lidí do 25 let nemá pracovní místo ani jinou formu zaměstnání, například praxi. Komise vyčíslila náklady na tyto nezaměstnané na 150 miliard eur ročně.