Julie Urbišová: Den D(onald) v Louisianě

USA hlásí demonstrace na protest proti Trumpovu zvolení

USA hlásí demonstrace na protest proti Trumpovu zvolení Zdroj: Reuters

Volby v USA
Co říkají české politické špičky na zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA? Zeman s Klausem slaví...
Rapublikáni a figurína Donalda Trumpa
Američané budou mít za prezidenta Donalda Trumpa. Čeští prezidenti Václav Klaus a Miloš Zeman z toho mají radost
Václav Klaus se svými spolupracovníky slaví vítězství Donalda Trumpa v americké prezidentské volbě.
17
Fotogalerie

Úterý ráno. New Orleans nevstává do nejpříjemnějšího rána. Po předchozím bouřkovém dni a několika lokálních záplavách by se člověk nedivil, kdyby se lidem nechtělo vytáhnout paty z domu. Od brzkého rána se ale tvoří fronty před školami, knihovnami a požárními stanicemi, prostě všude, kde se volí.

Po naplnění svého občanského práva si lidé odnášejí nálepky „Volil jsem“, a tak člověk v kavárně, obchodě, na ulici přesně vidí, kdo už to má za sebou. Tady se nečeká žádné překvapení. Že Louisiana připadne Trumpovi, je jasné už týdny před volbami. Z celé Ameriky pak po celý den chodí zprávy, že volební účast bude vysoká.

Úterý odpoledne. Reportéři se hlásí ze sídla demokratů v New Yorku. V zatím prázdné nazdobené hale s pódiem ve tvaru USA mluví s týmem Hillary Clintonové a na místě vládne pozitivní nálada. Demokraté si věří v důležitém státě − Floridě. Pokud bude Florida modrá, nemá Trump moc šancí. V deset hodin večer je ale jasné, že Florida připadne Donaldu Trumpovi.

Mapa Spojených států pomalu červená a začíná se mluvit o studené sprše. Tyhle volby měli rozhodnout Hispánci a ženy. Hispánci na Floridě. K volbám přišli a podle odhadů jich bylo víc než před čtyřmi lety, což ovšem stále nestačilo. Ženy tak nějak všude. Příběhy žen různých generací, které dojatě mluvily o možnosti volit pro ženskou kandidátku, sice obletěly internet, ale nakonec moc neznamenaly.

Hillaryino tažení na ženskou notu nezabralo. Nastává dlouhý večer, dlouhá noc. Narůstající ztráta Hillary Clintonové vyvolává mírnou paniku mezi demokraticky naladěnými novináři. Komentáře, hledání chyb, otázky.

Jak je možné, že tohle nepředpokládal jediný předvolební výzkum z poslední doby? Kde se schovávali všichni Trumpovi voliči? A kdo zapříčinil, že se schovávali, předstírali, styděli přiznat svou volbu? A další překvapení − státy, ve kterých v minulých volbách s přehledem vyhráli demokraté, jsou teď republikánské.

Jsou tady miliony Američanů, kteří ještě poměrně nedávno chtěli za prezidenta liberálního Afroameričana a teď dali hlas konzervativnímu, útočnému Trumpovi s naprosto nečitelnou politikou. Pro jedny se v úterý odehrál v Americe zázrak, pro druhé noční můra. Je to teprve začátek.