Junckerova komise se příští rok zaměří na hospodářský růst, jiné cíle odloží

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker Zdroj: ctk/ap

Evropská komise přijala pracovní program na následujících 12 měsíců. Zaměřit se hodlá především na nastartování hospodářského růstu a zaměstnanosti, ale i na vytvoření energetické unie či na jednotný digitální trh, oznámil při představování priorit roku 2015 místopředseda komise Frans Timmermans. Osmdesát plánovaných opatření, která zbyla na stole po staré komisi, naopak nová komise hodlá pozměnit nebo odložit. To se ale některým europoslancům nelíbí.

Pracovní program sleduje politické cíle, které šéf EK Jean-Claude Juncker vytyčil v desetibodovém programu předtím, než byl letos v polovině července zvolen předsedou EK. Balík na podporu investic a skomírajícího ekonomického růstu v EU Juncker představil už v prvních týdnech pětiletého funkčního období nové komise.

Kromě tohoto programu Brusel také předloží opatření pro boj s daňovými úniky. Cílem je přitom EU přiblížit takovému stavu, aby země, kde firmy vytvářejí zisky, byly také zeměmi, kde tyto zisky podléhají zdanění. Představí také balíček pro digitální vnitřní trh, modernizuje pravidla týkající se autorského práva nebo se pokusí zvýšit energetickou bezpečnost.

Český velvyslanec při EU Martin Povejšil z pozitivních priorit nové komise vyzvedl nejen její investiční balíček, ale také oblast energetiky, energetické bezpečnosti a energetické unie a rozvoj digitálního vnitřního trhu a digitální ekonomiky. „Všechny ty tři oblasti jsou i z pohledu České republiky mimořádně důležité a zásadní i pro náš růst a další zaměstnanost,“ řekl diplomat.

Řada návrhů zastarala

Junckerův tým rovněž prozkoumal kolem 450 legislativních návrhů, které čekají na rozhodnutí europoslanců nebo členských států. Z těch, které stále leží na stole, jich 80 navrhuje „z politických či technických důvodů“ pozměnit nebo odložit.

Z našeho pohledu je to krok správným směrem. Samozřejmě jako vždycky bude ďábel v detailu, ale to mentální nastavení komise vítáme

Podle Povejšila je přibližně 50 z osmi desítek legislativních návrhů, které se komise chystá stáhnout, ve schvalovacím procesu už tak dlouho, že v současnosti nejsou aktuální a už by neplnily svůj účel. „Možná některé z nich bude chtít nahradit modernizovanými nebo aktuálními návrhy,“ podotkl.

U zbývajících tří desítek stahovaných návrhů se komise podle Povejšila domnívá, že v zásadě působí proti podpoře hospodářského růstu a zaměstnanosti. „Z našeho pohledu je to krok správným směrem. Samozřejmě jako vždycky bude ďábel v detailu, ale to mentální nastavení komise vítáme,“ dodal český diplomat.

Zelení odklad odmítají

Avizované plány však narážejí na nesouhlas či pochybnosti některých europoslanců. Sporný je podle prvních reakcí především záměr zrušit plánovaná pravidla o takzvaném oběhovém hospodářství. Ta by měla zajistit, že v EU se bude recyklovat více odpadu, a zlepšit využívání zdrojů.

Skupina Zelených v Evropském parlamentu tyto plány ještě před jejich oficiálním oznámením označila za skandální. Obdobně se vyjádřil europoslanec Pavel Poc (ČSSD) ze socialistické frakce v EP. „Přechod k principům oběhového hospodářství může přinést tisíce nových pracovních míst a v neposlední řadě významně přispět k surovinové bezpečnosti, která je pro evropskou ekonomiku stále důležitější,“ sdělil Poc.

Podle europoslance Pavla Teličky, jehož Hnutí ANO je v europarlamentu součástí liberální frakce ALDE, není jasné, jaká byla kritéria pro vyškrtnutí návrhů, nebo o co byla opřena. Skutečnost, že chystaný zákon či opatření leží zablokován ve schvalovacím procesu, není podle něj dostatečný argument, aby se uvažovalo o jeho vyškrtnutí, řekl předtím, než komise oficiálně své plány ohlásila. Chystané odložení plánovaných zákonů se podle něj nějakým způsobem dotkne i České republiky. „Museli bychom mít detailnější rozbor…abychom viděli, jestli je to pro Česko spíš pozitivum, anebo negativum, že se to stahuje,“ řekl.

Podle Poce není možné, aby „panovala nějaká zásadní diskontinuita oproti minulé komisi,“ uvedl. „Komisaři si nemohou svévolně stahovat návrhy, na kterých se už významně zapracovalo nebo jsou zkrátka pro evropské občany, hospodářství nebo životní prostředí zásadní a potřebné,“ sdělil také.

Poslankyně Vicky Fordová ze skupiny konzervativců v EP, kam patří i třeba tuzemská ODS, během dnešní rozpravy v Evropském parlamentu ve Štrasburku vyjádřila pochybnosti, zda se komisi opravdu podaří snížit administrativní zátěž, jak tvrdí, že usiluje. Důležitá je podle Fordové i jiná problematika, třeba dojednání rozsáhlé obchodní dohody EU se Spojenými státy. Tato věc ale podle Timmermanse z 23 nových podnětů komise na příští rok nevypadla.