K Mezinárodní vesmírné stanici vyrazila nákladní loď Dragon

Mezinárodní vesmírná stanice

Mezinárodní vesmírná stanice Zdroj: Profimedia.cz

Vesmírná stanice naštěstí "drží" a jen tak nespadne
Řasy byly připevněné na vnější stěně ISS.
Bouřka nad Jihočínským mořem
4
Fotogalerie

Z floridského Mysu Canaveral po několika odkladech úspěšně odstartovala raketa Falcon 9. Na oběžnou dráhu vynesla nákladní loď Dragon, která dopraví na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) zásoby, zařízení a vědecký materiál, ale také vánoční dárky. Přistání se plánuje v neděli.

Tento let přinesl další prvenství soukromé společnosti SpaceX, která je vlastníkem jak nosné rakety, tak Dragonu. Poprvé totiž nasadila v komerčním letu pro americkou vesmírnou agenturu NASA první stupeň rakety, který byl již dříve vypuštěn a úspěšně se vrátil na Zemi.

I dnes se znovu podařilo přistání této části Falconu 9. Po desetiminutovém letu se vrátila na přesně určený prostor letecké základny na Mysu Canaveral. Na stejném místě přistála i po svém prvním startu v červnu letošního roku.

Rovněž vesmírný kamion Dragon, vypuštěný dnes, je na své druhé misi v kosmu. Předtím na ISS letěl už v roce 2015. Tentokrát na orbitální komplex míří s více než dvěma tunami nejrůznějšího nákladu, včetně důležitých vědeckých zařízení a materiálu nutného pro další výzkum.

Nechybějí ani vánoční dárky pro šestičlennou posádku. V současné chvíli jsou sice na komplexu jen Američané Joe Acab a Vande Hei a Rus Alexandr Misurkin, ale v neděli se za nimi z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu vydají další tři členové posádky - Američan Scott Tingle, Rus Anton Škaplerov a Japonec Norišege Kanai. Dorazit by na ISS měli v úterý.

Pokusy, k nimž má sloužit dopravovaný náklad, zahrnují například testování výroby optických vláken v mikrogravitaci, měření sluneční energie dosahující na Zemi nebo sledování kosmického smetí - úlomků kosmických aparátů - na oběžné dráze v okolí ISS.

Jeden experiment se týká vývoje zaměřeného na automatické sestavování a sebereplikaci struktur. Jde o možnost vyrábět materiály a zařízení, jež by se mohly samy opravovat při dlouhodobých letech ve vesmíru.

Dragon na stanici dopraví také 40 myší, které budou využity k experimentu RR-6 (Rodent Research-6). Jeho cílem je zkoumat možnosti boje s úbytkem svalové hmoty ve vesmíru nebo způsobeným z jiných důvodů, například nemocemi.