K syrským rebelům míří stále více zbraní, pomáhá i CIA

Sýrie

Sýrie Zdroj: ctk

Vlády arabských zemí a Turecka v posledních měsících znásobily svou vojenskou pomoc syrským opozičním bojovníkům. Vše se děje za podpory americké zpravodajské služby CIA, vyplývá z dat o leteckém provozu, informací od úředníků v dotčených zemích a z účtů povstaleckých vůdců, píše deník The New York Times.

Letecký most dopravující rebelům zbraně, který vznikl na začátku roku 2012, se během zimy výrazně rozrostl. Pomoc do bašt rebelů na severu Sýrie proudí především přes letiště Esenboga nedaleko Ankary a skrze další letiště v Turerku a Jordánsku. Svůj náklad zde už vyložilo přes 160 jordánských, katarských a saúdských vojenských letounů.

Ačkoli americký prezident Barack Obama veřejně odmítl, že by USA rebelům poskytly pomoc týkající se zbraní, CIA arabským vládám pomáhá s nákupy materiálu včetně velké dodávky z Chorvatska. Prověřuje také jednotlivé vůdce povstalců a určuje, kdo může dostat zbraně, uvedli nejmenovaní představitelé americké vlády. CIA se ke své úloze v dovozu zbraní odmítla vyjádřit, píší The New York Times.

Americký ministr zahraniční John Kerry zároveň tlačí na Irák, aby zabránil dodávkám zbraní z Íránu. Ten je hlavním spojencem režimu prezidenta Bašára Asada.

Hlavní role Turecka spočívá v pozemní dopravě arzenálu z letišť na místo určení. „Při konzervativním odhadu zatížení letů můžeme hovořit o 3500 tun vojenského vybavení,“ řekl Hugh Griffiths ze Stocholmského mezinárodního institutu pro výzkum míro, organizace monitorující nelegální pohyb zbraní.

Posílení dodávek rebelům přišlo spolu s rostoucí frustrací arabských zemí z pomalého postupu povstalců proti dobře vyzbrojené Asadově armádě. Vliv měl také příchod zimy, který s narůstající humanitární krizí v Sýrii posílil přiliv běženců do sousedních států.

Američtí úřednicí, představitelé syrských rebelů a turečtí opoziční politici popisují angažmá arabských států jako veřejné tajemství. Hovoří také o riziku, že dodávky zbraní by mohly Turecko a Jordánsko zatáhnout do otevřené války se Sýrií a vyprovokovat vojenskou akci Íránu.

Samotní povstalci tvrdí, že zbraní přichází stále příliš málo a že jejich přísun je velmi nestálý. Podle některých také CIA odvedla špatnou práci při prověřování některých příjemců zbraní a část vybavení tak skončila v rukou překupníků.