Kaddáfí je mrtev. Smrtelně postřelen byl podle povstalců na útěku ze Syrty

Muammar Kaddáfí

Muammar Kaddáfí Zdroj: reuters

Svržený libyjský vůdce Muammar Kaddáfí byl chycen a zraněn při pokusu o útěk ze svého rodného města Syrta. V době zadržení byl podle povstalců těžce zraněn na obou nohou, ale dýchal. Odvezen měl prý být proto sanitkou do nemocnice. Svým zraněním ale podle povstalců později podlehl. Západní zdroje informace ověřují, úřadující libyjský premiér Mahmúd Džibríl smrt Kaddáfího potvrdil.

„Sdělujeme světu, že Kaddáfí zemřel v rukou revolucionářů,“ prohlásil mluvčí Libyjské přechodné národní rady NTC Abdal Háfiz Ghúga. „Je to historický moment, je to konec tyranie a diktatury,“ dodal.

Kolem způsobu Kaddáfího dopadení zatím panují nejasnosti. Podle jedné z verzí byl údajně zadržen při přesunu v konvoji ze Syrty směrem na západ. Podle jiných zpráv se před dopadením ukrýval v jámě v Syrtě. Ministr informací v přechodné vládě Mahmúd Šammám CNN řekl, že povstalci zaútočili na dům, kde se Kaddáfí skrýval. Ten se prý pokusil o útěk. Podle jiné verze byl dopaden po přestřelce s povstalci, když se prý skrýval v kanalizačním potrubí.

Při přestřelce byl prý Kaddáfí zraněn, podle prvních zpráv na obou nohou, později povstalecké zdroje hovořily o vážných zraněních, kterým posléze podlehl. Zraněný Kaddáfí prý byl převezen do nemocnice.

Z prvním snímků zveřejněných bezprostředně po oznámení o jeho dopadení nebylo bezprostředně jasné, zda byl na živu. Televize Al-Džazíra ale zveřejnila nahrávku s Kaddáfím krátce po dopadení. Podle agentury AFP svržený diktátor je na ní evidentně zraněný, ale stále na živu s hlavou a rameny potřísněnými krví. Je obstoupen povstalci, kteří s ním smýkají, zatímco Kaddáfí vypadá, jako by na ně něco volal. Jeden z bojovníků zřejmě drží zbraň velmi blízko Kaddáfího hlavy, není ale možné zjistit, zda ji nějakým způsobem použil. Povstalci pak Kaddáfího vyzvednou na kapotu přistaveného vozu, který již je plný rebelů.

Podle lékaře ze zdravotnického týmu, který tělo převážel, Kaddáfí zemřel na následky dvou střelných rán do hlavy a do hrudníku, napsala agentura AP.

Podle prohlášení NTC bylo Kaddáfího tělo z bezpečnostních důvodů převezeno na tajné místo. Arabská média uvedla, že dorazilo do Misuráty a bylo umístěno do tamní mešity. Na veřejnost už unikly snímky, které údajně zachycují zkrvaveného Kaddáfího těsně po zadržení. Povstalci potvrdili, že na snímku je skutečně libyjský diktátor.

Zadrženi nebo zabiti byli i další Kaddáfího věrní

Konvoj asi 40 vozidel s Kaddáfího vojáky se podle Al-Džazíry vydal ze Syrty během ranního útoku libyjských vládních sil na poslední místo odporu stoupenců bývalého vůdce. Vládním silám se podařilo konvoj za Syrtou zastavit a obklíčit. Zabit byl při obléhání města údajně také hlavní velitel vládních jednotek Abu Bakr Younus Jabr, ministr obrany svrženého režimu Júnise Džábira a také Kaddáfího syn Mutasim.

„Syrta byla osvobozena. Už zde nejsou žádné Kaddáfího síly,“ prohlásil plukovník Abdalí, velitel operace ve východní části města.

Oslavy dobytí SyrtyOslavy dobytí Syrty|CTK/AP

V Syrtě měl být zadržen Kaddáfího mluvčí Músá Ibráhím. Dopadeni prý byli také velitel Kaddáfího bezpečnostních brigád Mansúr Zaú a šéf libyjské rozvědky Abdalláh Sanúsí, informovala agentura AFP.

Libyjské vládní síly vztyčily ve městě červeno-černo-zelené vlajky a na oslavu dobytí bašty rezistence oslavně pálily do vzduchu. „Libye je svobodná od východu až na západ,“ zvolal Malík Džantrí z Tripolisu, který přijel do města bojovat. Stovky bojovníků NTC se podle Reuters sešly v centru Syrty a provolávaly Alláh akbar (bůh je veliký). Oslavy propukly i v Tripolisu a dalších městech.

Oslavy smrti Mummara Kaddáfího v TripolisuOslavy smrti Mummara Kaddáfího v Tripolisu|ReutersOslavy smrti Mummara Kaddáfího v Tripolisu

Smrt Kaddáfího dává prostor pro budování nové Libye

Nepokoje v Libyi trvají už osm měsíců, teď by mohl konečně začít proces budování nové vlády. Po tuniském a egyptském prezidentovi je Kaddáfí třetí severoafrickou hlavou státu, kterou smetlo takzvané arabské jaro.

„Oznámená smrt Muammara Kaddáfího představuje konec éry despotismu a represe, kterou libyjský lid trpěl příliš dlouho,“ uvedli v krátkém společném prohlášení předseda Evropské komise José Barroso a prezident EU Herman van Rompuy. Za odstranění „další překážky“ považuje Kaddáfího smrt americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Libye podle nich nyní může otočit stránku v historii a vydat se na cestu demokracie. Oba představitelé unie vyzvali libyjskou přechodnou vládu, aby se zasadila o to, že v této severoafrické zemi, v níž značnou roli hraje kmenové uspořádání, bude zahájen proces usmíření.

Muammar Kaddáfí vládl Libyi 42 let

Dlouhá desetiletí byl považován za šéfa „teroristického“ státu, který organizuje výbuchy a podporuje různá násilnická hnutí. Někdejší americký prezident Ronald Reagan jej nazval „vzteklým psem Blízkého východu“.

Muammar KaddáfíMuammar Kaddáfí|profimedia.cz

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí (69) ale v posledním desetiletí obrátil. Vzdal se programu výroby zbraní hromadného ničení a uznal odpovědnost za atentáty v Lockerbie (1988) a v Nigeru (1989), čímž dosáhl smíření se Západem. Kaddáfí nakonec ale podlehl protivládním protestům ve vlastní zemi, které vypukly v únoru na východě země. Dnes zemřel, poté co ho zajali povstalci.

Třetí „oběť“ arabského jara

Excentrický plukovník, jenž jezdil na zahraniční cesty se stany a velbloudy a s ženskou ochrankou, byl - po tuniském a egyptském prezidentovi Zínu Abidínu bin Alím a Husním Mubarakovi - třetí arabskou hlavou státu, kterou smetlo takzvané arabské jaro.

Kaddáfí byl nejdéle vládnoucím vůdcem země na světě kromě monarchií, Libyi vládl 42 let. V červnu byl na něj (a jeho syna Sajfa Isláma a šéfa rozvědky Abdalláha Sanúsího) Mezinárodním trestním soudem (ICC) vydán zatykač kvůli zločinům proti lidskosti, kterých se měl dopustit v souvislosti s boji ve své zemi. Kaddáfí se tak stal druhou hlavou státu (po súdánském prezidentovi Umaru Bašírovi), na kterou ICC zatykač vydal.

Podpora terorismu

V minulosti ale Kaddáfí podporoval různá teroristická hnutí (na Blízkém východě, v Africe, ale kupříkladu i v Severním Irsku) a jeho země porušovala četné mezinárodní dohody. Kromě kauzy Lockerbie či francouzského letadla v Nigeru Libye například v roce 1972 napadla sousední Čad.

V posledních letech se ale snažil se Západem sbližovat. Vládce severoafrické země, bohatě obdařené ropou a zemním plynem, například odsoudil útoky z 11. září v USA.

Kaddáfí nešetřil kontroverzními výroky

Pověstné jsou jeho kuriózní historické výroky. Ameriku podle Kaddáfího objevil Arab jménem „Emír Ká“, William Shakespeare měl arabský původ, američtí Indiáni jsou původem Arabové, kteří se z Libye a Jemenu kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám odstěhovali do Ameriky, a virus způsobující AIDS vyrobily USA.

Kaddáfí, který sám sebe označoval za básníka a prohlašoval, že „kdyby nebyl Vůdcem s velkým V, byl by spisovatelem, literátem nebo učitelem“.