Kakaová válka. Západoafrické státy obviňují výrobce čokolády, že okrádají jejich farmáře

Kakaové boby, ilustrační foto.

Kakaové boby, ilustrační foto. Zdroj: Profimedia

Velcí výrobci čokolády prý ožebračují chudé farmáře ze západní Afriky, tvrdí kritici.
Ghana patří k nejchudším zemím světa. Její HDP bude letos podle odhadů činit 5707 dolarů na hlavu.
Čokoládový průmysl je dlouhodobě kritizován za využívání dětské práce.
Kakaové boby, ilustrační foto.
5
Fotogalerie

V pondělí došlo k pozoruhodné roztržce, která může v následujících týdnech výrazně zahýbat trhem s komoditami. Ghana a Pobřeží slonoviny, tedy státy které dohromady obstarávají přibližně 70 procent světové produkce kakaa, obvinily jednoho z největších výrobců čokolády - americkou společnost Hershey, že se úmyslně vyhýbá odvádění poplatků, jež měly sloužit k zlepšení nízké životní úrovně západoafrických farmářů. Ze stejného pochybení země obvinily také firmu Mars. Na aféru upozornila agentura Bloomberg.

Zatímco čokoládovny jako je Hershey vydělávají ročně miliardy dolarů, západoafrické republiky, z nichž pochází většina kakaových bobů potřebných pro výrobu čokolády, patří k nejchudším zemím na planetě. Hrubý domácí produkt Ghany bude podle odhadů Mezinárodního měnového fondu činit v letošním roce 5707 dolarů na hlavu. V Pobřeží slonoviny je to ještě o něco méně - 5360 dolarů na hlavu. Oba státy se v tomto ohledu pohybují kolem 130. místa na světě.

Farmáři, pracující na tamních plantážích průměrně vydělávají v přepočtu kolem 11 tisíc korun měsíčně a řada z nich se tak pohybuje pod hranicí chudoby. Státy se proto už v minulém roce dohodly s největšími producenty čokolády, aby jim od sezóny 2020 až 2021, čili od letošního října, odváděli extra poplatek ve výši 400 dolarů, zhruba 8720 korun, za každou tunu kakaa. Peníze měly jít právě na podporu zaměstnanců plantáží. 

Jenže přišla koronavirová pandemie a poptávka po čokoládových výrobcích od Paříže až po Los Angeles výrazně klesla. Společnosti se proto evidentně snaží na nákladech ušetřit. „Některé čokoládovny a obchodní domy aplikovaly rafinované strategie, jak systém navýšení příjmu farmářů obejít s cílem ho zničit,“ uvádí ve společném prohlášení Joseph Boahen Aidoo, šéf Ghanské kakaové asociace a Yves Kone, ředitel Le Conseil du Cafe-Cacao z Pobřeží slonoviny. Kone a Aidoo dále prohlašují, že udělají „vše co je v jejich moci, aby ochránili více než tři miliony farmářů před ožebračením“. 

Jejich rozhořčení způsobila firma Hershey především tím, když v listopadu nakoupila přes 30 tisíc tun kakaa, tedy obrovské množství této komodity, přes termínový trh v New Yorku. Na ten se odvádění mimořádného poplatku nevztahuje. Neočekávaný krok Hershey tehdy rozhýbal celou burzu, která díky tomu dosáhla na nejvyšší hodnotu od března. Ghana a Pobřeží slonoviny to nicméně považují za jasný signál, že se korporace chce vyhnout placení. 

Hershey nařčení popírá a zopakovala, že mimořádné poplatky farmářům odvádí. Na trhu je však podle ní kakao, které bylo prodáno ještě před jejich zavedením. „Těšíme se, až to prodiskutujeme s Pobřežím slonoviny a Ghanou a doufáme, že budeme moci pokračovat v našich udržitelných programech z nichž dnes profitují kakaoví farmáři,“ uvedli zástupci čokoládovny.

Placení mimořádných poplatků se měla podle zpráv vyhýbat také společnost Mars, která prý nedávno nakoupila velký objem kakaového másla z Malajsie. Mars rovněž nařčení odmítá. Kauza každopádně nevrhá dobré světlo na celý čokoládový průmysl, jenž v minulosti čelil kritice například za využívání dětské práce. Počet dětí vykonávajících nebezpečnou práci na kakaových plantážích dokonce podle říjnové studie Chicagské univerzity vzrostl za posledních deset let o 14 procent.

Podle Bloombergu ale zatím není jisté, která strana ze sporu vyjde více poškozená. Západoafrické státy totiž potřebují mít komu prodávat své kakaové boby a špatné vztahy s největšími odběrateli jim v tom rozhodně nepomohou.