Kanada mění velvyslance z éry staré vlády, v Praze končí Otto Jelinek

Otto Jelinek

Otto Jelinek Zdroj: ctk

Barbara Richardsonová
Kanadský premiér Justin Trudeau (uprostřed), ministr zahraničí Stéphane Dion (vlevo) a ministr obrany Harjit Sajjan
Kanadský premiér Justin Trudeau
3
Fotogalerie
Podnikatel a bývalý kanadský krasobruslař a politik českého původu Otto Jelinek po třech letech odchází z funkce velvyslance Kanady v Česku. Ve funkci ho vystřídá diplomatka Barbara Richardsonová. Jelinkův odchod je součástí masivní výměny 26 vysokých kanadských diplomatů po celém světě. Poroučí se lidé jmenovaní předchozí konzervativní vládou, přičemž v duchu vyvážené genderové politiky nového kabinetu je z poloviny nahradí ženy.

„Panu velvyslanci Otto Jelinkovi skončí, tak jak bylo od začátku plánováno, jeho tříletý mandát v září, kdy se vrátí do Kanady. Nová velvyslankyně do Prahy přijede v průběhu podzimu,“ sdělil serveru E15.cz mluvčí kanadské ambasády v Praze Michael Vlček.

Kanadský ministr zahraničí Stéphane Dion jmenování nových diplomatů oznámil včera. „Tyto změny odrážejí závazek kanadské vlády, který má zajistit, aby diplomatičtí lídři reprezentovali širokou rozmanitost Kanaďanů, a zahrnuje i větší zastoupení žen,“ uvedl v prohlášení.

Příkladně genderově vyvážená, tedy půl na půl, je nakonec i samotná 30členná vláda liberála Justina Trudeaua. Ta se s příslibem změn po desetiletí vlády konzervativního kabinetu premiéra Stephena Harpera chopila moci loni na podzim.

Šestasedmdesátiletý Otto Jelinek nastoupil na místo velvyslance v České republice v srpnu 2013. Za jeho úřadování, v listopadu 2013, Kanada zrušila Čechům roky kritizovanou vízovou povinnost.

Jelinek na sebe upoutal pozornost díky podpoře protikorupční kampaně několika ambasád v Praze. Potíž byla v tom, že někteří velvyslanci se k ní podle informací Práva odmítli loni v prosinci právě kvůli Jelinkovi připojit, protože jim vadila jeho minulost coby lobbisty spojovaného s údajnou korupcí kolem gripenů v Česku.

Sportovec i ministr

Rodina Jelinka emigrovala po komunistickém převratu v únoru 1948 z Československa přes Švýcarsko do Kanady. Jelinek byl vynikající krasobruslař, také podnikal, a coby populární osobnost prorazil v politice. Od roku 1972 byl 20 let poslancem dolní komory kanadského parlamentu. V letech 1984 až 1993 byl postupně ministrem sportu, veřejných prací a financí ve vládách Briana Mulroneyho.

V polovině 90. let se vrátil do Česka jako šéf české pobočky poradenské firmy Deloitte, v níž pracoval do roku 2005. Poté vedl pražskou filiálku společnosti Colliers International a dva roky byl také členem dozorčí rady OKD. V roce 2012 odjel zpět do Kanady, kde působil jako nezávislý konzultant.

Otto Jelinka nahradí zkušená diplomatka Barbara Richardsonová, která ve státních službách pracuje již od roku 1984. Koncem 80. let pak zahájila kariéru v diplomacii. Mimo jiné byla na ambasádě v Keni politickým poradcem a zástupcem vedoucího mise. V roce 2005 se stala vysokou komisařkou v Bangladéši a o tři roky později získala post velvyslankyně v Zimbabwe a Angole. V roce 2011 se vrátila do Kanady, kde působila na vysokých pozicích na ministerstvu zahraničí. V současnosti je na ministerstvu hlavní inspektorkou.

Kanadská média si všimla, že z éry bývalé Harperovy vlády několik vysokých diplomatů na svých pozicích ještě zůstalo. Jedná se například o Lawrence Cannona, někdejšího ministra za Konzervativní stranu a současného ambasadora ve Francii. Naopak výměny se dočkali velvyslanci a vysocí komisaři například ve Španělsku, Belgii, Maďarsku, Izraeli nebo Turecku.