Kanada po víc než čtyřech letech zrušila víza pro Čechy

Kanada - ilustrační foto

Kanada - ilustrační foto Zdroj: CC BY-ND 2.0: beaumontpete

Čeští občané mohou ode dneška cestovat do Kanady bez víz. Zrušení vízové povinnosti, která platila od července 2009, potvrdil dnes kanadský velvyslanec Otto Jelinek. Rád by to udělal dříve, bylo však prý nutné změnit celý kanadský azylový systém. Kanada víza pro Čechy požadovala právě kvůli vysokému počtu občanů, kteří v zemi hledali azyl. Česká diplomacie krok přivítala, navrhne zrušení víz pro kanadské diplomaty.

„Máme velkou radost, že konečně ty víza mohou zmizet,“ uvedl ve své mateřské řeči český rodák Jelinek. „Vím, že je to dobrý pro Kanadu, ale vím, že je to taky dobrý pro Českou republiku,“ řekl kanadský velvyslanec, který na důkaz dnešního opatření roztrhal jednu z nyní již nepotřebných žádostí o kanadské vízum. Čeští občané mohou teď v Kanadě bez víza pobývat až po dobu šesti měsíců. Opatření se týká všech pasů, včetně těch diplomatických a služebních.

„Teď je čas, abychom začali zase spolupracovat, Kanada s Českem, v turistice, na kulturních, sportovních věcech, obchodu, investicích. Tady je strašně moc věcí, co můžeme dělat, co jsme trošku zpomalili kvůli těm vízům,“ řekl také Jelinek. Podle něho byla Kanada v roce 2009 „nucena“ znovu zavést vízovou povinnost, protože tehdy v období dvou let požádalo o azyl více než 2800 Čechů.

Nedávné přezkoumání ale podle kanadských úřadů ukázalo, že počet českých žádostí o azyl od té doby klesl o 99 procent, a zároveň, že drtivá většina českých žadatelů o vízum byla úspěšná. I díky rozsáhlé změně kanadského azylového systému, jež byla zavedena k 15. prosinci loňského roku a Česko zařadila mezi 37 zemí, které respektují lidská práva, pak bylo možné vízovou povinnost zrušit.

"Dveře jsou optevřeny, ale nezneužívejte toho"

„Mám zprávu pro ty, kteří chtějí zneužít náš azylový systém i teď: 'Nedělejte to, nedělejte to, protože náš azylový systém se změnil.' Lidé, kteří podávají nepodloženou žádost o azyl, budou posláni z Kanady mnohem rychleji, nebudou si moci žádat o povolení pracovat v Kanadě, dostanou také menší dávky, včetně nižšího krytí zdravotní péče,“ varoval ale i dnes Jelinek. K novinářům hovořil střídavě česky a anglicky. Zároveň uvedl, že pro většinu Čechů jsou „naše dveře samozřejmě široce otevřeny“.

Krok Kanady dnes uvítalo ministerstvo zahraničí, které jej považuje za úspěch České republiky a výsledek dlouhodobých snah a jednání. „Jsem opravdu rád, že se nám tímto krokem podařilo uzavřít období nevyváženého vztahu mezi českými a kanadskými občany. Odstranění neodůvodněných vízových překážek povede nejen ke zvýšení vzájemné turistické výměny, ale nepochybně přispěje i k rozvoji ekonomických vztahů mezi našimi zeměmi,“ uvedl v prohlášení šéf české diplomacie v demisi Jan Kohout.

„Bohudík, konečně. Dlouho jsme na tom pracovali, konečně k tomu došlo,“ reagoval jeho ministerský předchůdce Karel Schwarzenberg. „To nebylo udržitelné,“ dodal. Lidovecká europoslankyně Zuzana Roithová za zrušením povinnosti vidí zejména evropský tlak. Kdyby Kanada krok neučinila, čelila by podle ní příští rok zavedení víz pro své občany v celé EU. Změnu přivítal i úřadující předseda ODS Martin Kuba.

Kohout nyní podle ministerstva navrhne zrušení vízové povinnosti pro kanadské diplomaty a tamní držitele služebních pasů. Návrh musí schválit kabinet, což by kvůli administrativě s tím spojené měla být otázka týdnů, sdělila mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová. Jelinek dnes řekl, že by si přál, aby Česko víza zrušilo.

To, že by v brzké době měla skončit vízová povinnost pro české občany, potvrdil před měsícem v Bruselu kanadský premiér Stephen Harper. Podle něj zájmem Ottawy, s jejímiž činiteli o problematice opakovaně hovořili vrcholní čeští politici, je volný pohyb osob mezi Kanadou a Evropskou unií.

Od obnovení víz Kanada vydala českým občanům přes 30 tisíc víz a na 500 jich odmítla vydat. Česká diplomacie proti vízům opakovaně protestovala. Praha dlouhodobě spojovala vízovou povinnost se svým souhlasem se schvalováním obchodních a ekonomických dohod mezi EU a Kanadou.

Kanada víza obnovila v červenci 2009 kvůli přílivu Čechů, kteří za oceánem hledali azyl. Šlo hlavně o Romy, kteří si stěžovali na pronásledování a rasismus. Podle některých zdrojů čeští žadatelé ale zneužívali tamní azylový systém a odchody měly ekonomický podtext. Kanada uváděla, že vízy se hromadným příchodům brání.