Kapitál za vliv: EU se chce sblížit s Kubou

Spásný rum je motorem ekonomiky i každodenního života.

Spásný rum je motorem ekonomiky i každodenního života. Zdroj: E15 David Klimes

Evropská unie začne jednat s Kubou o prohloubení vzájemných vztahů. Plánovaná smlouva by měla komunistickému ostrovu přinést nové investice, Brusel si od ní slibuje zlepšení úrovně lidských práv v zemi.

Ministři zahraničí členských zemí EU zahájení rozhovorů oficiálně posvětí na zasedání 10. února, uvádějí zdroje agentury Reuters. Zvláštní dohoda týkající se investic, vzájemného obchodu a lidských práv by pak měla být hotová na konci roku 2015.

„Kuba chce kapitál a Evropská unie vliv,“ uvedl jeden ze zdrojů, který se účastní předběžných rozhovorů. „Spolupráce by mohla být předzvěstí pro něco mnohem většího,“ dodal. Podle dalších nejmenovaných diplomatů se členské státy EU shodly na tom, že evropská účast může pomoci tržním reformám prezidenta Raúla Castra a zároveň usnadní evropským firmám přístup na kubánský trh.

Počáteční dopad smlouvy ovšem bude hlavně symbolický, Kuba do Evropy vyváží téměř výhradně doutníky a rum. Naopak EU je už nyní největším zahraničním investorem na Kubě a druhým největším obchodním partnerem po Venezuele.

EU od roku 1996 vůči Kubě zastává „společnou pozici“, řada členských států ji ale považuje za zastaralou a s Kubou rozvíjí separátní vzájemné vztahy. V roce 2003 Kubu zasáhly evropské sankce kvůli zatčení 75 disidentů, které EU stáhla až v roce 2008. Další normalizaci vztahů ale blokovaly česká a polská diplomacie, které se dlouhodobě stavěly proti sbližování s Kubou.

Tyto překážky nyní podle Reuters padly. Stejně tak polevil i tlak Spojených států, aby Brusel pomohl vytvořit mezinárodní izolaci Kuby. USA embargo vůči Kubě uplatňují od roku 1962.

Kuba nedávno po vzoru Číny otevřela zvláštní ekonomickou zónu a připravuje nové zákony na ochranu zahraničních investic. Nové investory chce nalákat hlavně do nedávno otevřeného přístavu Mariel, který by měl profitovat z expanze Panamského průplavu.