Kapsářství po celém světě je znovu v rozmachu

kapsář, zloděj

kapsář, zloděj Zdroj: profimedia.cz

Doug Podd cítil nebezpečí, když loni nastupoval do nabitého vlaku z letiště do centra Paříže. Zkušený cestovatel, komerční fotograf sídlící v Dallasu, si eura vybraná z bankomatu uložil do speciálního opasku a ve vlaku si přendal peněženku s kreditkami a průkazem totožnosti do přední kapsy džínsů. Nacpal do ní dokonce i malý fotoaparát, aby se do kapsy dalo hůř dostat. Přesto když vystoupil, byla peněženka pryč. Foťák zůstal.

„Vůbec nic jsem necítil,“ řekl Podd listu The Wall Street Journal. „Myslel jsem si, že jsem udělal dost.“ Má dojem, že ho asi kapsář sledoval, jak si přendává peněženku. Usoudil, že je v ní něco cenného a udeřil.

Do jisté míry jsou cestovatelé nyní víc než kdy jindy bezpeční před drobnou kriminalitou na letištích díky početné ochrance a všudypřítomným kamerám. Ale staré problémy kapsářství a kradení peněženek stále žijí a kvetou v dopravních prostředcích na letiště a z letiště, stejně jako v turistických oblastech řady velkých západních destinací, uvádí policie a další experti. Trvalým problémem zůstávají také krádeže zavazadel a vykrádání hotelových pokojů.

Zlodějské techniky zahrnují například rozepnutí kabelky oběti, aby se dala ukrást peněženka či telefon, anebo vytvoření kontaktu. Toho se docílí naražením do oběti nebo ve spolupráci s komplicem, který před nic netušícím člověkem nečekaně zastaví. Zloděj za jeho zády do něj pak drcne a pod rouškou dotyku vytáhne ze zadní kapsy peněženku. Zloději v Itálii jsou známí tím, že používají nože k rozříznutí kabelky a dokonce i zadních kapes mužských kalhot.

Běžnou taktikou je také odvedení pozornosti. Zloděj může na oběť něco stříknout nebo před lidmi upustit na zem mince, případně se s mapou v ruce ptát na cestu.

V Rusku někteří kapesní zloději obětem vrátí „nalezenou“ peněženku poté, co si oskenovali kreditní karty. Zloději doufají, že oběť pak krádež nenahlásí a především kreditky nezablokuje, což jim umožní provést několik transakcí na účet okradeného člověka.

Na nárůstu počtu kapesních krádeží se může podílet i skutečnost, že čím dál tím víc lidí u sebe nosí cenné a snadno ukradnutelné věci, jako jsou iPhony. A současné otevřenější hranice usnadňují pohyb organizovaným skupinám zlodějů specializujících se právě na kapesní a osobní krádeže.

MetroMetro | profimedia.cz

„Turistická kriminalita je dost vysoká,“ řekl Marcus Felson, profesor kriminalistiky na Texaské státní univerzitě. Celosvětově jsou podle něj turisté oběťmi tohoto druhu trestných činů mnohem častěji než místní obyvatelé.

Přehledné celosvětové statistiky, které by dokazovaly rozšíření nebo vzorce osobních krádeží, neexistují. Ale údaje městských policejních oddělení, stejně jako cestovatelské historky, naznačují, že jejich počet v mnoha oblíbených turistických destinacích stoupá.

Osobní krádeže stouply za poslední dva roky o 20 procent v Londýně, jak uvádějí statistiky místní policie, která tu má specializovanou „kapsářskou skupinu“ hlídkujících pochůzkářů. Během letních olympijských her, na které se sjely davy lidí, ji policie posílila ještě dalšími hlídkami pod kódovým označením „projekt pavoučí síť“.

V Paříži posílila ochranka dozor v přeplněných výstavních sálech muzea Louvre. A policie v norském Oslu rozdává letáky v turistických oblastech varující před kapsáři. Dotyčnou linku vlaku, v níž byl okraden Podd na trati mezi mezinárodním letištěm a centrem Paříže, letos v březnu označilo americké ministerstvo zahraničí za oblast „velmi aktivního“ kapsářství. Právě dorazivší, časovým posunem zmatení turisté, kteří si vybrali peníze z bankomatu, jsou na ní nejčastějším terčem.