Katalánské referendum provázelo policejní násilí. 90 procent hlasů bylo pro samostatnost, tvrdí úřady

Situace v Katalánsku během neoficiálního referenda vygradovala

Situace v Katalánsku během neoficiálního referenda vygradovala Zdroj: ČTK

Situace v Katalánsku během neoficiálního referenda vygradovala
Situace v Katalánsku během neoficiálního referenda vygradovala
Situace v Katalánsku během neoficiálního referenda vygradovala
Situace v Katalánsku během neoficiálního referenda vygradovala
Situace v Katalánsku během neoficiálního referenda vygradovala
46
Fotogalerie

Obyvatelé Katalánska hlasovali o své nezávislosti. 90 procent hlasujících se k ní vyjádřilo kladně, tvrdí tamní úřady. Španělská centrální vláda hlasování označila za nezákonné a všemi silami se mu snažila zabránit. Pořádkové síly španělské policie se na mnoha místech Katalánska střetly s demonstranty. Zraněných z krvavých potyček s policií je údajně přes 840.

Referendum doprovázely protesty v barcelonských ulicích, kde byly davy lidí a policisté s helmami, plastovými štíty, obušky a zbraněmi umožňujícími použití slzných granátů. Španělská policie v Barceloně proti demonstrantům použila gumové projektily. 

Španělská vicepremiérka Soraya Saénzová de Santamaría prohlásila, že policie zasáhla v Katalánsku proti referendu profesionálně, pevně a přiměřeně. Podle vicepremiérky cílem nebyli samotní voliči, ale materiál určený k zajištění hlasování.

Čeští i evropští lídři postup policie odsuzují. "Nic nevyřeší, pouze zradikalizuje umírněné," uvedl například předseda ODS Petr Fiala. S tím souhlasí i europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL). "Obávám se, že tím nažene nerozhodnuté voliče ještě do náručí těch separatistů. Lidi, kteří by normálně váhali, možná nepřišli k volbám," řekl.

Barcelonská starostka Ada Colauová vyzvala španělského premiéra Mariana Rajoye k demisi. Obvinila ho, že se zbaběle schoval za prokuraturu a soudy. Také prohlásila, že se Evropská unie musí postavit čelem k tomu, co se stalo v Katalánsku. Na situaci v regionu zatím nereagoval žádný unijní představitel.

Online přenos

Online přenos

2. října 2017 · 00:33

90 procent voličů hlasovalo pro samostatnost, uvádějí katalánské úřady.

Online přenos pro tuto chvíli končí, nicméně dá se čekat, že vyhrocený průběh katalánského referenda bude mít nezanedbatelné politické dopady. Děkujeme za pozornost.

2. října 2017 · 00:31

Britský ministr obchodu Liam Fox vyjádřil politování nad násilím a zároveň ho odsoudil. Dodal nicméně, že referendum o nezávislosti je záležitostí španělské vlády. Šéf britských labouristů Jeremy Corbyn označil policejní násilí za šokující a vyzval k politické řešení španělské ústavní krize.

 

1. října 2017 · 23:23

Katalánští separatisté spolu s odbory vyzvali regionální vládu, aby kvůli policejnímu násilí při nedělním referendu vyhlásila na úterý 3. října generální stávku. Katalánská zdravotnická služba mezitím ohlásila již více než 840 osob, které po zásazích policie požádaly o lékařské ošetření.

Separatisté také regionální kabinet žádají, aby vyhlásil nezávislost na Španělsku. Tento krok slíbila katalánská vláda učinit 48 hodin poté, co by se potvrdilo, že myšlenka nezávislosti získala v referendu podporu.

1. října 2017 · 21:58

 Španělský premiér Mariano Rajoy dnes prohlásil, že bezpečnostní složky v Katalánsku splnily při maření tamního referenda o nezávislosti svou povinnost a respektovaly příkaz, který dostaly od justice. 

"Bylo by snadnější se dívat do strany," řekl Rajoy, podle kterého hlasování představovalo "skutečný útok proti právnímu státu, na který stát reagoval s pevností a vyrovnaností". Také tvrdil, že Katalánsko neuspělo při uspořádání referenda. Prohlásil, že lidé v Katalánsku byli podvedeni, aby se zapojili do zakázaného hlasování.

1. října 2017 · 21:16

Sčítání hlasů má začít bezprostředně po uzavření volebních místností. Turull věří, že jich budou sečteny "miliony". Mluvčí přitom nebyl schopen odhadnout, kdy budou k dispozici výsledky.

1. října 2017 · 20:45

Lidé stojící ve frontách stále odevzdávají hlasy i po stanovené hodině. Mluvčí katalánské vlády Jordi Turull vyjádřil přesvědčení, že navzdory velkému zájmu se hlasování již příliš protahovat nebude.

1. října 2017 · 20:40

Zraněných z potyček se španělskou policií, která se marně snažila referendu zabránit, je už podle katalánských úřadů přes 760.

Situace v Katalánsku během neoficiálního referenda vygradovala
Situace v Katalánsku během neoficiálního referenda vygradovala
1. října 2017 · 20:27

Britský ministr zahraničí Boris Johnson vyjádřil znepokojení nad násilím v Katalánsku, ale dodal, že referendum bylo neústavní. Britský ministr obchodu Liam Fox vyjádřil politování nad násilím a zároveň ho odsoudil. Dodal nicméně, že referendum o nezávislosti je záležitostí španělské vlády.

1. října 2017 · 20:00

Hlasování v referendu skončilo.

1. října 2017 · 19:58

"Evropský sen skončil 1. 10. 2017 tvrdým procitnutím," reagoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček na Twitteru na okolnosti katalánského referenda.

1. října 2017 · 19:57

"Policejní násilí proti vlastním občanům není řešením a může vést ke spoustě věcí - jen k uklidnění situace bohužel ne," napsal na Twitteru Tomáš Prouza. Podle něj spolu musí katalánská a španělská vláda jednat.

1. října 2017 · 19:42

Předseda ODS Petr Fiala považuje násilí vůči katalánským voličům za nepřijatelné. "Nic nevyřeší, pouze zradikalizuje umírněné," napsal na Twitteru.

1. října 2017 · 19:37

Skotská premiérka Nicole Sturgeonová, která patří mezi aktivní zastánce skotské nezávislosti na Británii, sdělila na twitteru, že je stále více znepokojena fotografiemi policistů hrubě napadajících katalánské voliče. "Bez ohledu na názor na nezávislost bychom měli všichni odsoudit scény, jimiž jsme svědky," prohlásila skotská politička. Zároveň vyzvala Španělsko, aby "změnilo směr, než se někomu vážně ublíží." "Nechte lidi hlasovat v klidu," dodala.

1. října 2017 · 19:33

Ministerstvo uvedlo, že policie ve snaze zabránit referendu zatkla tři lidi, včetně jedné nezletilé osoby, a to za neuposlechnutí příkazu odejít a za napadení úřední osoby.

1. října 2017 · 19:32

Dnešní referendum se koná v 96 procentech volebních středisek, oznámil mluvčí katalánského kabinetu Jordi Turull. Španělské ministerstvo vnitra připustilo, že se podařilo uzavřít pouze 79 z více než 2300 volebních středisek. Z toho téměř polovina je v Barceloně, která se stala dějištěm tvrdých zásahů policie proti občanům, kteří chtěli volit.

Situace v Katalánsku během neoficiálního referenda vygradovala
Situace v Katalánsku během neoficiálního referenda vygradovala
1. října 2017 · 18:35

Barcelonská radnice hovoří již o 460 zraněných. Nemocniční zdroje předtím hlásily příjem více než 90 zraněných osob.

1. října 2017 · 18:25

Katalánská policie je k voličům mírnější. V katalánském okrese Osona severně od Barcelony, které je baštou hnutí za nezávislost, se katalánská policie jen chabě pokusila o to, aby přiměla lidi odejít od volebních místností, přestože měla k dispozici potřebný soudní příkaz.

Ve městech Sant Pere a Vic lidé od časného rána disciplinovaně čekali v dlouhých frontách, aby mohli hlasovat ve školách. Panovala přitom nervozita kvůli internetovému šíření fotografií zkrvavených lidí, kteří se stali obětí zásahu policie v Barceloně a Gironě. Příslušníci katalánské regionální policie Mossos d'Esquadra se v obou osonských městech pokusili dostat do volebních místností ještě než referendum oficiálně začalo, ale davy u vchodů jim zastoupily cestu. Za potlesku lidí se nakonec katalánští policisté rozhodli ustoupit.

1. října 2017 · 18:06

Hlasovací urna pro referendum o nezávislosti Katalánska se objevila také na velkoplošné obrazovce na Nou Campu.

1. října 2017 · 17:13

Ke střetům dochází i mezi španělskou a katalánskou policií:

1. října 2017 · 16:48

Nepokoje v ulicích katalánských měst zasáhly i do světa sportu. Odložen byl například dnešní zápas španělské fotbalové ligy mezi Barcelonou a Las Palmas a katalánská fotbalová i basketbalová federace odložily všechny zápasy svých soutěží, které se měly hrát dnes odpoledne.

1. října 2017 · 16:18

Španělská vicepremiérka Soraya Saénzová de Santamaría prohlásila, že policie zasáhla v Katalánsku proti dnešnímu referendu profesionálně, pevně a přiměřeně. Podle vicepremiérky cílem nebyli samotní voliči, ale materiál určený k zajištění hlasování.

Saénzová také obvinila katalánskou regionální vládu z nezodpovědného chování. "Žádné referendum nebo něco, co by se mu podobalo, se nekonalo," řekla.

1. října 2017 · 15:25

Starostka Barcelony Ada Colau vyzvala španělského premiéra Mariana Rajoye k rezignaci.

1. října 2017 · 14:59

Incidenty doprovázející dnešní referendum o nezávislosti v Katalánsku si podle regionální vlády vyžádaly 337 zraněných, přičemž zranění několika osob jsou vážná. O nové bilanci informoval odpoledne mluvčí katalánské vlády Jordi Turull. Španělské policejní síly hlásí na své straně 11 lehce zraněných.

1. října 2017 · 14:56

V Praze se konalo setkání na podporu Katalánsku.

1. října 2017 · 14:53

Také europoslanec Stanislav Polčák (STAN/TOP 09) vidí postup španělské policie jako počínání "za hranou". "Není možné proti voličům, kteří nesou volební lístek, střílet gumové projektily. Mně to připomíná obrázky z Ruska, to snad nejsou obrázky ze Španělska roku 2017," řekl. Reakce španělské policie je podle něj přehnaná a měla by ji odsoudit Evropská komise.

Stanislav Polčák
Stanislav Polčák
1. října 2017 · 14:25

Podle europoslankyně Kateřiny Konečné (KSČM) je postup španělské vlády je velmi krátkozraký. "Jediným výsledkem bude obrovská naštvanost extremistických skupin," řekla.

1. října 2017 · 14:24

"Španělská vláda se střílí do vlastní nohy. Tím, že použije brutální metody, byť k podpoře současného stavu jejich ústavních zásad, tak to přehání," řekl europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL). Podle něj se ukazuje, že problémy s demokracií nejsou jen v Maďarsku nebo v Polsku. "Teď se k tomu asi přidává Španělsko. Tohle je něco, co má k řádnému fungování demokracie trošku daleko," řekl.

"Obávám se, že tím nažene nerozhodnuté voliče ještě do náručí těch separatistů. Lidi, kteří by normálně váhali, možná nepřišli k volbám," řekl.

Pavel Svoboda
Pavel Svoboda
1. října 2017 · 13:57

"Španělský stát dnes ztratil mnohem více než kdy dříve, zatímco Katalánsko vyhrálo," řekl Puigdemont, kterého na ulici nadšeně pozdravovaly davy jeho příznivců. Počínání policie podle katalánského premiéra poskytlo světu "úděsný obraz Španělska".

1. října 2017 · 13:33

"Neoprávněné, nepřiměřené a bezohledné násilí španělského státu dnes nezastavilo touhu Katalánců hlasovat... ale pomohlo nám zbavit se všech pochybností, které jsme mohli mít," prohlásil katalánský premiér Carles Puigdemont.

1. října 2017 · 13:00

Španělským bezpečnostním složkám se mezitím částečně podařilo vyřadit z provozu systémy sčítání hlasů a odpojit mnohá hlasovací místa od internetu. Dobrovolní členové několika volebních komisí podle novinářů potvrdili, že nemají přístup k údajům o voličích, protože byl zablokován příslušný web a v některých volebních místnostech internet nefunguje vůbec.

1. října 2017 · 12:28

Demonstranti vs. policisté

1. října 2017 · 12:10

Katalánští záchranáři informovali o 38 lidech, kteří utrpěli zranění při policejních akcích proti referendu. Jde převážně o menší poranění. 

1. října 2017 · 11:59

Španělská vláda tvrdí, že jen neochotně vyslala policisty a příslušníky civilní gardy s příkazem zastavit referendum. Jejich prvotním úkolem prý je zabavovat volební materiály, nikoli cílit na lidi, ujistil zástupce centrální vlády v Katalánsku Enric Millo. "Byli jsme přinuceni k něčemu, co jsme nechtěli," řekl a hlasování označil za frašku.

1. října 2017 · 11:46

"Svět vidí, jak stát sahá k násilí," prohlásil mluvčí katalánské vlády Jordi Turull. Hlasování se podle něj koná v 73 procentech k tomu určených míst. "Žádáme o klid a trpělivost, útoky a blokování informací pokračují," řekl Turull.

1. října 2017 · 11:32

Svědci hlásí nejméně dva zraněné. Několik osob bylo po potyčkách u jedné barcelonské volební místnosti zadrženo.

Referendum doprovázejí také protesty v barcelonských ulicích, kde jsou davy lidí a policisté s helmami, plastovými štíty, obušky a zbraněmi umožňujícími použití slzných granátů.

1. října 2017 · 11:31

Španělská policie proti stoupencům referenda o katalánské nezávislosti použila gumové projektily. Lidé se před hlasitými výstřely běželi schovat, informovala z katalánské metropole zpravodajská televize Sky News.

1. října 2017 · 10:53

V Barceloně policie ráno do terénu vyslala krátce před otevřením volebních místností pořádkové oddíly. "Tady jsou první urny a hlasovací lístky zabavené policií v Barceloně. Policisté pokračují ve svém nasazení v Katalánsku," komentovalo španělské ministerstvo vnitra fotografii, kterou zveřejnilo na svém twitterovém účtu.

1. října 2017 · 10:45

První voliči už své hlasovací lístky odevzdali. Některé z 2315 škol určených ke konání referenda obsadily celé rodiny a také dobrovolníci, aby policii zabránili v naplnění soudního rozhodnutí. Před některými školami se i přes deštivé počasí domáhaly práva hlasovat stovky lidí.

1. října 2017 · 10:12

Příslušníci národní gardy zranili jednu osobu také v obci Sant Juliá de Ramis, kde policie znemožnila hlasování mimo jiné katalánskému premiérovi Carlesu Puigdemontovi. Ten nakonec podle katalánské televize TV3 svůj hlas odevzdal v nedaleké vesnici Cornellá del Terri.

1. října 2017 · 09:48

Pořádkové síly španělské policie na mnoha místech Katalánska silou brání voličům ve vstupu do volebních místností, v nichž dnes chtěla regionální vláda uspořádat referendum o nezávislosti autonomního regionu. Podle agentury AP ale na některých místech hlasování za povzbuzujícího volání přítomných začalo. Španělské ministerstvo vnitra oznámilo, že policie v několika případech zabavila volební urny.

1. října 2017 · 09:48

Vážení čtenáři, vítejte u online přenosu k referendu o nezávislosti Katalánska. Hlasování začalo v devět hodin a má skončit v osm hodin večer.

V sobotu policisté zablokovali přes polovinu z více než 2300 škol, jejichž třídy měly sloužit jako volební místnosti. Několik desítek škol naopak obsadili občanští aktivisté usilující o uspořádání referenda. 

Podle průzkumů přitom nezávislost podporovalo pouze kolem 40 procent Katalánců. Pro uskutečnění referenda je nicméně většina obyvatel regionu, ve kterém žije zhruba 7,5 milionu lidí, píše Reuters.