Kauza Panama Papers: Francie vrátí Panamu mezi daňové ráje, kroky chystá Berlín

Sídlo kanceláře Mossack Fonseca na Panamě

Sídlo kanceláře Mossack Fonseca na Panamě Zdroj: CTK

Francie vrátí Panamu na svůj seznam států a území, které nespolupracují v daňových otázkách. Oznámil to dnes francouzský ministr financí Michel Sapin. Paříž tak reaguje na kauzu Panamské dokumenty (Panama Papers), v níž velká světová média zveřejnila dokumenty o převodech peněz do daňových rájů, které unikly z panamské společnosti Mossack Fonseca. Šéf panamského prezidentského štábu po vyjádření Francie uvedl, že Panama by mohla podniknout protiopatření.

„Francie se rozhodla opětovně zapsat Panamu na seznam nespolupracujících zemí, se všemi důsledky pro ty, kdo budou provádět transakce“ s Panamou, uvedl podle agentury AFP ministr Sapin. Panama podle něj vyvolala mylný dojem, že dokáže dodržovat „hlavní mezinárodní daňové zásady“, a byla tudíž z tohoto seznamu vyňata.

Několik předních světových médií zveřejnilo v neděli na 11 milionů dokumentů poradenské firmy Mossack Fonseca sídlící v Panamě. Údajně z nich vyplývá, že firma pomáhala klientům co nejefektivněji se vyhnout placení daní či legalizovat zisky z nelegální činnosti. Pro svoje klienty prý po celém světě založila více než 240.000 offshoreových společností. Právnická společnost tvrdí, že se stala obětí kampaně proti zachovávání soukromí a média charakter její činnosti překroutila.

Panama je podle agentury Reuters jedním z nejvíce tajnůstkářských daňových rájů na světě. Země odmítla podepsat globální iniciativu o transparentnosti.

Panama by mohla odpovědět podobnými opatřeními

Álvaro Alemán, který vede štáb panamského prezidenta Juana Carlose Varely, dnes prohlásil, že Panama by mohla odpovědět podobnými opatřeními vůči Francii i jiným zemí, které by Paříž mohly následovat. Vůči Francii vláda zvažuje odvetné kroky ekonomického rázu, citovala Alemána AFP. Panama je podle něj připravena spolupracovat na vyšetřování v souvislosti s uniklými dokumenty. Žádná panamská firma ale v této věci z trestné činnosti usvědčena nebyla, uvedl také.

Úřady kvůli kauze Panamských dokumentů ale již mnohde zahájily vyšetřování týkající se možných daňových úniků či dalších deliktů. Islandský premiér Sigmundur Davíd Gunnlaugsson dnes v souvislosti s kauzou podal demisi.

Nové opatření v rámci boje proti daňovým únikům a financování terorismu plánuje Německo. Tamní ministr spravedlnosti Heiko Maas dnes oznámil, že země hodlá vytvořit nový národní registr, aby společnosti v daňových rájích přinutila odtajnit totožnost jejich majitelů.

„Musíme zajistit transparentnost. Systematické zatajování musí skončit,“ prohlásil ministr, který rovněž hodlá rozšířit zákon o praní špinavých peněz.

Rakouský spolkový kancléř Werner Faymann mezitím apeloval na Evropskou unii, aby podnikla kroky, které zajistí, že offshoreové společnosti nebude možné využívat k praní špinavých peněz a k daňovým únikům. Vídeň se podle něj rovněž zapojí do mezinárodní debaty o sdílení údajů a bezpečnosti dat.

„Musíme přezkoumat všechny stávající případy a všechno, co možná ještě přijde,“ uvedl podle agentury Reuters Faymann ohledně vyšetřování, zda dvě rakouské banky dodržovaly pravidla zaměřená na to, jak předcházet praní špinavých peněz.