Kdo zasedne ve slovenském parlamentu

Lídři parlamentních stran vzešlých z předčasných parlamentních voleb se sešli 11. března k debatě ve studiu veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) v bratislavské Mlynské dolině.

Lídři parlamentních stran vzešlých z předčasných parlamentních voleb se sešli 11. března k debatě ve studiu veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) v bratislavské Mlynské dolině. Zdroj: ctk

Vizitky stran, které uspěly ve volbách na Slovensku

Výsledky slovenských volebVýsledky slovenských voleb | e15

Směr-sociální demokracie (Směr-SD) - 83 mandátů

Robert FicoRobert Fico | profimedia.cz

Předseda strany Robert Fico

- Sociálnědemokratická strana, kterou v prosinci 1999 založil její současný předseda Robert Fico. V roce 2004 se Směr sloučil se třemi menšími levicovými stranami a přijal název Směr-sociální demokracie. V letech 2006 až 2010 byl hlavní vládní stranou a Fico premiérem. Minulé parlamentní volby Směr přesvědčivě vyhrál se ziskem 34,79 procenta hlasů, nepodařilo se mu ale vytvořit vládní koalici a musel se smířit s pozicí nejsilnějšího opozičního subjektu.

Lídři parlamentních stran vzešlých z předčasných parlamentních voleb se sešli 11. března k debatě ve studiu veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) v bratislavské Mlynské dolině. Zleva Ján Figeľ (KDH) předseda strany Most - Híd Béla Bugár a Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS).Lídři parlamentních stran vzešlých z předčasných parlamentních voleb se sešli 11. března k debatě ve studiu veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) v bratislavské Mlynské dolině. Zleva Ján Figeľ (KDH) předseda strany Most - Híd Béla Bugár a Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS). | ctk

Lídři parlamentních stran vzešlých z předčasných parlamentních voleb se sešli 11. března k debatě ve studiu veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) v bratislavské Mlynské dolině. Zleva Ján Figeľ (KDH) předseda strany Most - Híd Béla Bugár a Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS).

Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) - 16 mandátů - Konzervativní strana kladoucí důraz na křesťanské a rodinné hodnoty. V letech 1990-1992, 1994 a 1998-2006 byla zastoupena ve vládě. Své ministry má i v dosluhující vládě premiérky Radičové. KDH vzniklo v únoru 1990. Vůdčí osobností KDH byl od jejího vzniku Ján Čarnogurský, který stranu řídil až do roku 2000. Současným předsedou KDH je Ján Figeľ. V minulých volbách strana skončila čtvrtá se ziskem 8,52 procenta hlasů.

Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti - 16 mandátů - Nováček na slovenské politické scéně (zaregistrován v listopadu 2011), jehož vedoucím představitelem je poslanec a bývalý podnikatel Igor Matovič. Ten proslul svými netradičními návrhy, jimiž se snažil upoutat pozornost. Před letošními volbami tak Matovič dobrovolně absolvoval test na detektoru lži, aby prokázal, že nikdy nevzal úplatek. V dosluhujícím parlamentu má strana čtyři poslance, kteří se do zákonodárného sboru dostali na kandidátce strany Svoboda a Solidarita.

Most-Híd - 13 mandátů

- Strana reprezentující zájmy slovenských Maďarů. Její hlavní postavou je někdejší dlouholetý předseda Strany maďarské koalice (SMK) Béla Bugár, který v červnu 2009 spolu s několika dalšími členy z SMK vystoupil kvůli nesouhlasu s vedením strany a založil Most-Híd. V minulých volbách strana skončila pátá se ziskem 8,12 procenta hlasů. Je členem dosluhující vládní koalice.

Slovenská demokratická a křesťanská unie-Demokratická strana (SDKU-DS) - 11 mandátůMikuláš DzurindaMikuláš Dzurinda | ctk

Mikuláš Dzurinda, po prohraných volbách zvažuje odchod z čela strany SDKU-DS

- Strana pravého středu, kterou v roce 2000 založila část představitelů protimečiarovské Slovenské demokratické koalice. Od svého vzniku až do voleb v roce 2006 byla SDKU nositelkou hospodářských a sociálních reforem svého předsedy a tehdejšího premiéra Mikoláše Dzurindy. V letech 2006 až 2010 byla SDKU-DS nejsilnější opoziční stranou a od léta 2010 stranou vládní a její místopředsedkyně Iveta Radičová premiérkou. V minulých volbách strana skončila druhá se ziskem 15,42 procenta hlasů.

Svoboda a Solidarita (SaS) - 11 mandátů - Liberální strana, kterou na jaře 2009 založil Richard Sulík, jeden z tvůrců slovenské daňové reformy z dob premiéra Dzurindy. Ve volbách před dvěma lety se SaS dostala do parlamentu a následně se stala členem vládní koalice. Loni v říjnu strana odmítla hlasovat pro rozšíření pravomocí záchranného fondu eurozóny, s jehož schválením vláda spojila důvěru. SaS tak měla klíčový podíl na pádu kabinetu premiérky Radičové, přestože byla jeho členem. V minulých volbách strana skončila třetí se ziskem 12,14 procenta hlasů.