Klasicky do urny, ale i za volantem. V USA se snaží voličům výběr prezidenta co nejvíc usnadnit

Prezidentská kampaň Hillary Clintonové

Prezidentská kampaň Hillary Clintonové Zdroj: ČTK

Volební kampaň Donalda Trumpa
Volební kampaň Donalda Trumpa
Volební kampaň Donalda Trumpa
Volební kampaň Donalda Trumpa
Volební kampaň Donalda Trumpa
34
Fotogalerie

Můžete poslat hlas poštou, přijít vhodit obálku do urny v den voleb, nebo ji třeba týden předem odevzdat na ulici přímo z auta, abyste se opravdu nemohli vymlouvat, že to k volbám nestíháte. Úřady amerických států voličům ve snaze o zvýšení volební účasti nabízejí čím dál více možností, jak hlasovat. Každý volební lístek projde ve složitém procesu množstvím strojů, aby se předešlo jakýmkoli podvodům. Nad tvrzením prezidentského kandidáta republikánů Donalda Trumpa, že volby jsou zmanipulované, úředníci i experti zdvihají obočí.

Ideálním státem k přiblížení komplikovaného průběhu amerických voleb je Colorado, které mělo v minulých prezidentských volbách druhou nejvyšší volební účast ze všech států - volilo tam více než 70 procent z téměř tří milionů oprávněných voličů. Podle průzkumů bude tento stát i příští úterý na špici, úřady očekávají přinejmenším dvě třetiny voličů.

"Pro co nejvyšší účast děláme všechno, voličskou registraci jsme prodloužili až do dne voleb, polovina volebních místností je otevřena už dva týdny před volbami a druhá otevře týden před nimi. Lidé mají na devatenácti místech Denveru boxy, do kterých mohou vhazovat hlasy přímo z auta," popisuje Amber McReynoldsová z volebního odboru denverského úřadu.

Zmíněná registrace je prvním z kroků, který volič musí absolvovat, a úřady od té chvíle disponují vedle několika dalších údajů i jeho podpisem, kterým později stvrzuje i svůj hlas.

Většina obálek s hlasy podle McReynoldsové dorazí na úřad, který je jedním z 9000 míst shromažďujících po celých Spojených státech hlasovací lístky, ještě před samotným dnem voleb. Po otevření uren však cesta hlasovacích lístků zdaleka nekončí.

Zatímco v České republice vhodí volič obálku se svým hlasem do urny, odkud putuje obálka přímo ke sčítacím komisařům, ve Spojených státech je tento proces nesrovnatelně složitější. Obálky s volebními lístky nejprve putují na ověřovací stroj, odkud vede přes otevírací stroj ke skeneru a počítači, kde jsou hlasy konečně zaznamenány.

"Tady se zajišťuje například to, aby žádný z voličů nemohl hlasovat dvakrát nebo zda jsme dostali skutečně hlas od člověka, který se předtím registroval," popisuje pracovník volebního oddělení Drake Rambke u rozměrného třídicího a ověřovacího stroje, jehož fungování předvádí skupině zahraničních novinářů. Do stroje se vloží obálky s hlasy a ty, které mají chybu v čárovém kódu či podpisu voliče, jsou vyřazeny a úředníci je řeší individuálně. Po průchodu tímto strojem je zároveň vyloučeno, aby byl za platný považován hlas mrtvého voliče, což naznačuje Trump. Coloradští úředníci přiznávají, že jim v místních volbách před pěti lety prošel systémem hlas voliče, který několik týdnů před volbami zemřel, je to však zcela výjimečná záležitost.

Teprve v další místnosti úřadu se obálky otevírají - pomocí dalšího stroje. Ten prý zpřesňuje práci úředníků a zabraňuje tomu, aby v některé obálce třeba omylem zůstal nevyndaný volební lístek.

Obálky poté zamíří do depozitáře, kde jsou kvůli případným protestům skladovány ještě několik let. Sáhodlouhé volební lístky, na kterých jsou kromě jmen dvou desítek prezidentských kandidátů rovněž jména uchazečů o křesla ve federálním či místním parlamentu nebo o další lokální funkce, se pak v další místnosti konečně dostávají k počítačům, kde jsou hlasy započítávány.

Tvrzení o manipulovatelnosti celého procesu, která bez konkrétních důkazů šíří Trump, místní úředníci rázně odmítají. "Manipulace je vyloučena, na volby dohlížejí vyškolení volební soudci z řad veřejnosti a politické strany mohou navíc posílat své pozorovatele, čehož využívají," říká McReynoldsová, podle níž by se na jakýkoliv pokus o podvod ve volebních centrech okamžitě přišlo a díky vzájemné kontrole prakticky není možné, aby volby ovlivnil i některý z pracovníků, kteří počítají hlasy.

Stroje ani počítače, které hlasy ověřují a sčítají, navíc podle denverských úředníků nejsou připojeny k internetu, aby nehrozil hackerský útok.

Trumpova tvrzení stejně jako denverští úředníci vyvracejí i studie expertů, podle nichž byl při volbách v nedávné minulosti pokusů o podvod zanedbatelný počet. Například podle výzkumu kalifornské právnické školy Loyola se v rámci miliardy hlasů započítaných ve volbách mezi lety 2000 a 2014 řešilo 31 případů podvodů.

A rovněž sami republikáni odmítají, že by na tvrzeních jejich kandidáta bylo zrnko pravdy. "Skutečnou hrozbou pro integritu voleb jsou nezodpovědná nařčení, která ohrožují důvěru ve volební proces," řekl podle agentury AP republikánský volební komisař ze státu Pensylvánie Al Schmidt.