KLDR by mohla za potraviny z USA zastavit jaderný program

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Severní Korea dnes naznačila, že nevylučuje zastavení procesu obohacování uranu výměnou za potravinovou pomoc z USA. Dohoda se blížila uzavření minulý měsíc, ovšem ještě před smrtí severokorejského vůdce Kim Čong-ila, připomíná dnes agentura AP. Nejmenovaný mluvčí severokorejského ministerstva zahraničí obvinil USA z "politizace" dodávek potravin. Uvedl, že vedení KLDR počká a "uvidí, jestli Spojené státy mají vůli vybudovat důvěru" se Severní Koreou.

Komuniké, které zveřejnila oficiální agentura KCNA, napovídá, že nové vedení v čele s Kimovým synem Kim Čong-unem může místo ukázky síly například v podobě jaderného testu tlačit na dohodu, jež by byla prezentována jako diplomatické vítězství.

Podle AP už před Kim Čong-ilovou smrtí 17. prosince byly USA připraveny informovat o významné potravinové pomoci pro Severní Koreu. Po několika dnech by podle osob blízkých jednání bývala následovala dohoda o zastavení severokorejského jaderného programu.

Rozhovory ale byly zastaveny po Kimově smrti, kdy se KLDR ponořila do několika týdnů smutečních akcí. Teď se Pchjongjang snaží upevnit pozice mladého nástupce v kimovské komunistické dynastii.

„Sever tvrdí, že je ochoten učinit kroky v jaderných záležitostech, pokud dostane potraviny, které chce,“ poznamenal severokorejský profesor Ko Ju-hwan z univerzity v Soulu. „Sever říká Spojeným státům, aby učinily gesto dobré vůle. Pokud to Washington neudělá, Pchjongjang hrozí, že půjde svou vlastní cestou.“

KLDR, která v uplynulých pěti letech provedla několik jaderných zkoušek, v loňském roce dala najevo ochotu k návratu k šestistranným jednáním o svém jaderném odzbrojení. USA a Jižní Korea však žádaly, aby KLDR nejprve zastavila obohacování uranu a splnila i další závazky z minulosti.

Stalinistický režim sice má jaderné ambice ve zbrojení, ale musí také nakrmit svůj lid, upozorňují analytikové. Země má nedostatek zemědělské půdy a kromě toho trpí desítky let špatným řízením ekonomiky, zdůrazňují. Problém bude letos o to palčivější, že KLDR opakovaně tvrdí, že začne budovat silnější, prosperující zemi, zatímco se chystá na dubnové sté výročí narození zakladatele země Kim Ir-sena.

Americká potravinová pomoc by sestávala především z „výživových složek“, jako jsou vitamínové doplňky, a USA chtějí, aby pomoc šla k potřebným. Pchjongjang chce ale především rýži a další obiloviny. Ale zejména Jižní Korea předpokládá, že stalinistický režim už vloni nemalou část pomoci schoval právě na dubnové oslavy.