KLDR provedla svůj pátý test jaderné bomby, dosud nejsilnější

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reuters

Severní Korea dnes provedla svůj pátý jaderný test. Tamní státní televize informovala, že armáda uskutečnila úspěšný pokusný výbuch jaderné hlavice, který byl odpovědí na nepřátelské postoje Spojených států. Podle zahraničních expertů jde o zatím nejsilnější jadernou zkoušku, která dosáhla téměř dvojnásobku intenzity zatím posledního pokusu z letošního ledna. Jihokorejská prezidentka test odsoudila jako čin "fanatické nezodpovědnosti".

„Naši atomoví vědci provedli pokusný výbuch nově vyrobené jaderné hlavice na místě jaderných zkoušek na severu země,“ uvedla severokorejská státní televize, která prezentuje názory vůdce země Kim Čong-una.

Účelem zkoušky bylo podle televize vyzkoušet a ověřit si vlastnosti nové hlavice vyšší úrovně, která má umožnit konstruovat silnější, menší a lehčí jaderné zbraně. Standardizovaná hlavice se má používat na strategických balistických střelách. Zkouška prý dokázala, že země je připravena odpovědět na provokace ze strany nepřátel včetně USA.

Severní Korea se pochlubila technologicky převratnou jadernou zkouškou v situaci, kdy Pchjongjang čelí jak tvrdým mezinárodním sankcím, tak dlouhodobému diplomatickému tlaku na omezení svých jaderných ambicí, poznamenala agentura AP. Podle ní se dá ve světových metropolích očekávat nárůst obav, že se Pchjongjang posunul o další krok k cíli vyzbrojit se jadernou raketou schopnou zasáhnout území Spojených států.

Severní Korea, vedená třetí generace diktátorů, chrání svůj jaderný program jako přísně střežené státní tajemství. Tvrzení o dosaženém pokroku, potvrzeném testem, ale nebylo možné nezávisle ověřit. Tajnosti halí odpověď na klíčovou otázku: Jak daleko se Severní Korea dostala v neustálé snaze zmenšit své jaderné hlavice tak, aby mohly být použity na raketách dlouhého doletu.

Severní Korea tvrdí, že při testu nedošlo k žádnému úniku radioaktivity, zkouška se ale odehrála v odlehlé oblasti. Čínská státní média oznámila, že národní agentura pro ochranu životního prostředí monitoruje radiaci. Japonská letadla začala se sběrem vzorků z ovzduší a také úřady v Tokiu testují vzorky vody a úroveň radiace.

Množství energie uvolněné při výbuchu odpovídalo podle nejmenovaného činitele z jihokorejského ministerstva obrany přibližně deseti kilotunám, zatímco při dosud poslední lednové zkoušce hovořil Soul o šesti. Obyvatelé severokorejského hlavního města si test pochvalovali. „Je to opravdu skvělá zpráva,“ řekl dvaačtyřicetiletý Rim Čong-su. „Teď jsem plný důvěry, že když nepřátelé provedou sebemenší provokace, podnikneme protiútok a určitě vyhrajeme,“ dodal. Třicetiletý Kim Sun-njo usoudil, že zpráva určitě ochromí „americké imperialisty.“

Test už odsoudily vlády Jižní Koreje a Japonska, které hodlají požadovat zpřísnění sankcí vůči severokorejskému režimu. Tvrdší sankce dále zhorší již tak špatné vztahy mezi Pchjongjangem a jeho sousedy. Severní Korea již patří k zemím nejvíce vystaveným sankcí, je ale otázkou, zda sankce fungují, poznamenala AP.

Americký prezident Barack Obama kvůli severokorejské jaderné zkoušce telefonicky hovořil s japonským premiérem Šinzóem Abem a jihokorejskou prezidentkou Pak Kun-hje. Bílý dům oznámil, že Obama hodlá pokračovat v konzultacích spojenců a partnerů, aby zajistil, že severokorejské provokace narazí na „vážné důsledky“.

Obama v rozhovoru s Abem ujistil o odhodlání Spojených států zajistit bezpečnost Japonska. „Naše připravenost zajišťovat bezpečnost Japonska je neotřesitelná,“ uvedl americký prezident. Abe zdůraznil, že mezinárodní společenství musí na provokace KLDR reagovat rozhodně. Oba představitelé se shodli na nezbytnosti uvalit na Severní Koreu nové sankce.

První test jaderné bomby uskutečnila KLDR před deseti lety
Přehled testů atomových a vodíkových bomb, které provedla KLDR (Severní Korea oznámila, že dnes provedla svůj pátý jaderný test):

9. října 2006 - KLDR provedla první test jaderné bomby. Podle zahraničních seizmických měření exploze odpovídala výbuchu dvou až 12 kilotun trinitrotoluenu (TNT). Japonci epicentrum otřesů lokalizovali poblíž přístavu Čchongdžin. RB OSN schválila sankce vůči KLDR, která to označila za vyhlášení války.

25. května 2009 - KLDR oznámila, že provedla druhý podzemní jaderný test v oblasti, kde komunistický režim poprvé vyzkoušel jadernou zbraň v říjnu 2006. Síla jaderné zkoušky odpovídala výbuchu až 20 kilotun TNT. Výbuch byl přibližně stejně silný jako atomová bomba, kterou v roce 1945 svrhly Spojené státy na japonské město Nagasaki.

12. února 2013 - Severní Korea uskutečnila svůj třetí pokusný jaderný výbuch. Podle jihokorejského ministerstva obrany výbuch odpovídal síle až devíti kilotun TNT, což je zhruba poloviční síla pumy Fat Man, kterou v srpnu 1945 svrhly USA na Nagasaki.

6. ledna 2016 - KLDR sdělila, že provedla úspěšný test miniaturizované vodíkové pumy. Ohnisko bylo deset kilometrů pod zemí v blízkosti jaderné střelnice Pchunggje, výbuch odpovídal síle asi sedmi kilotun TNT.

9. září 2016 - Severní Korea oznámila, že provedla svůj pátý jaderný test. Množství energie uvolněné při výbuchu odpovídalo podle agentury Jonhap přibližně deseti kilotunám.

Čína, považovaná za životně důležitou ekonomickou tepnu a za jediného spojence KLDR, Severní Koreu za pátý jaderný test a za přehlížení výhrad mezinárodního společenství tvrdě kritizovala.

Pchjongjang chtěl podle jihokorejských expertů zřejmě světu ukázat, že silné mezinárodní sankce po lednovém testu a zkoušce rakety dalekého doletu jej neodradily od snahy postoupit v jaderném a raketovém programu. Pro smysluplné zpřísnění sankcí prý už nezbývá mnoho prostoru.

Severní Korea hájí svůj jaderný program jako klíčový nástroj pro přežití země vzhledem k nepřátelství Spojených států a Jižní Koreje.

Korejský poloostrov je stále technicky ve válečném stavu, protože konflikt z let 1950-1953 obě Koreje ukončily jen příměřím. Spojené státy mají více než 28.000 vojáků v Jižní Koreji jako záruku obrany před jakýmkoliv severokorejským útokem. Další desítky tisíc amerických vojáků jsou v blízkém Japonsku. Delší dolet raket na mobilních odpalovacích zařízeních zvyšuje schopnost Severní Koreje ohrozit tyto vojáky.

KLDR je prý schopná raketou zasáhnout americkou Aljašku
Otázky a odpovědi o severokorejském jaderném programu (Severní Korea dnes potvrdila svůj pátý jaderný test):

Kolik a jak silné jaderné testy KLDR dosud provedla?

KLDR dosud provedla pět ověřených jaderných testů v letech 2006, 2009, 2013 a dva v letošním roce, nejspíš pomocí bomb z plutonia. Zkouška z října 2006 nebyla podle expertů příliš úspěšná, druhý test z roku 2009 měl sílu na 2,35 kilotun TNT, test z února 2013 až devíti kilotun TNT, což je zhruba poloviční síla pumy Fat Man, kterou svrhly USA na Nagasaki. Další test z letošního ledna, kdy KLDR provedla úspěšný test miniaturizované vodíkové pumy, měl sílu sedmi kilotun TNT a síla dnešního, pátého testu se odhaduje na deset kilotun TNT.

Kde se testy odehrávají?

Všechny podzemní jaderné zkoušky se konají ve vesnici Pchunggje v hornaté izolované provincii Hamgjong pukto v okrese Kildžu na severovýchodě země asi 100 kilometrů od hranic s Čínou a 200 kilometrů od ruských hranic.

Jaké jsou mezinárodní důsledky?

Všechny předchozí jaderné a raketové testy byly vždy odsouzeny a potrestány rezolucemi Rady bezpečnosti OSN. Přitom po prvním testu v roce 2006 to vypadalo, že se situace kolem severokorejského jaderného programu zlepšuje. Další kolo šestistranných rozhovorů, které začaly za účasti KLDR, Jižní Koreje, Japonska, USA, Ruska a Číny v srpnu 2003, skončilo v únoru 2007 dohodou a USA v říjnu 2008 vyřadily Severní Koreu ze svého seznamu zemí podporujících terorismus. KLDR následně oznámila, že obnoví demontáž svých jaderných zařízení. KLDR ale v dubnu 2009 od svých slibů odstoupila a v roce 2009 provedla další jaderný test, dosud nejsilnější. Pchjongjang tak odpověděl na rozhodnutí RB OSN, která v jednomyslně přijaté deklaraci odsoudila vypuštění rakety dlouhého doletu Severní Koreou a rozšířila sankce proti KLDR. Kvůli severokorejské hrozbě USA a Jižní Korea letos oznámily, že v Jižní Koreji umístí vyspělý protiraketový systém THAAD.

Jaké jsou raketové možnosti KLDR?

KLDR má prokazatelně atomové bomby, není je ale podle odborníků zatím přes veškeré snahy schopna dostatečně zmenšit a umístit na balistické rakety. Severokorejský vůdce Kim Čong-un ale letos v březnu prohlásil, že jeho země pokročila ve zmenšování jaderných hlavic tak, že mohou být umístěny na balistických raketách.

Severní Korea několikrát neúspěšně testovala obávanou dvoustupňovou mezikontinentální balistickou raketu Tepodong-2, která by podle odhadů mohla s doletem přes 6000 kilometrů teoreticky ohrozit i americkou Aljašku. Tato raketa se v dubnu 2009 neúspěšně pokusila vynést na oběžnou dráhu komunikační družici Kwangmjongsong-2. V prosinci 2012 KLDR vypustila balistickou raketu Unha-3, což je verze rakety Tepodong-2, která vynesla na oběžnou dráhu kolem Země družici Kwangmjongsong-3 (Jasná hvězda). Raketa se ale podle expertů nevrátila do zemské atmosféry.

KLDR ale vlastní stovky raket krátkého a dlouhého doletu, které by mohly zasáhnout Jižní Koreu a většinu Japonska. Tyto rakety pravidelně zkouší.

Kdy zahájila KLDR jaderný program?

KLDR budovala civilní jaderný program ve spolupráci se Sovětským svazem a s Čínou od 50. let. V polovině 60. let začala usilovat o jaderné zbraně, Moskva i Peking však odmítly asistovat. V prosinci 1985 se Severní Korea připojila ke Smlouvě o nešíření jaderných zbraní (NPT), ale v lednu 2003 od ní odstoupila.