KLDR si rýpla do Japonska, vytvoří vlastní časovou zónu

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Severokorejský vůdce Kim Čong-un Zdroj: ctk

Severokorejský režim se rozhodl vytvořit „pchjongjangský čas“, který neplatí nikde jinde na světě. U příležitosti výročí osvobození Koreje z japonské nadvlády se obyvatelé KLDR posunou hodinky o třicet minut nazpět.

Pchjongjang nyní používá stejný čas jako Jižní Korea a Japonsko, posunutý o osm hodin dopředu oproti středoevropskému času. To se ale 15. srpna, u příležitosti oslav konce japonské okupace Koreje, změní. Severní Korea se Evropě časově „přiblíží“ o půl hodiny.

Nyní používaný čas v Severní a Jižní Koreji zavedli japonští okupanti během své nadvlády v letech 1910 až 1945. Návrat k historickému času během výročí osvobození je tak dalším z řady diplomatických útoků, kterým Pchjongjang častuje své sousedy.

„Hanebný japonský imperialismus spáchal takové neomluvitelné zločiny, jako že připravil Koreu dokonce o její standardní čas, čímž nemilosrdně pošlapal její pětitisíciletou historii a kulturu,“ uvedla státní tisková agentura KCNA.

Soukromý klub

KLDR se tak přidá k nepatrné skupině zemí, které požívají nezvyklý čas. Ta zahrnuje například Nepál, používající čas posunutý oproti tomu středočeskému o 4:45 hodiny a o patnáct minut napře před sousední Indií. Káthmándú specifický nepálský čas zavedlo v roce 1956 ve snaze vytvořit čas „spravedlivý“ pro východní i západní polovinu země.

Svůj čas v roce 2007 posunula i Venezuela, a to na 5,5 hodiny od střední Evropy. Prezident Hugo Chávez tím chtěl „spravedlivěji rozdělit sluneční svit“ mezi obyvatele.