Komise: Země EU zatím málo přispěly na pomoc pro uprchlíky

Uprchlíci

Uprchlíci Zdroj: ctk/AP

Evropskou komisi znepokojuje, že státy unijní osmadvacítky jen velmi chabě plní své zářijové sliby výrazně zvýšit financování programů na pomoc a podporu uprchlíkům v krizových oblastech. Před unijním summitem to uvedl první místopředseda komise Frans Timmermans. Unijní státy také prý zatím příliš nevyslyšely volání agentury Frontex, která žádá poskytnutí odborníků, například pro registraci a identifikaci migrantů.

Na výrazném posílení fondů, z nichž se financuje především pomoc syrským uprchlíkům v Turecku, Libanonu a Jordánsku, se shodl mimořádný unijní summit na konci září. Slíbil vyšší finanční podporu příslušným agenturám a programům OSN jako je Úřad vysokého komisaře pro uprchlíky (UNHCR) nebo Světový potravinový program (WFO).

Evropská komise tehdy za sebe například oznámila i navýšení peněz příslušného regionálního svěřeneckého fondu EU na celkových 500 milionů eur (13,5 miliardy korun). Unijní země se zavázaly, že přispějí stejnou sumou tak, aby bylo v součtu dosaženo miliardy eur.

Je nejvyšší čas, aby členské země závazky dorovnaly. Slíbily to, měly by to splnit

„Je nejvyšší čas, aby členské země závazky dorovnaly. Slíbily to, měly by to splnit,“ poznamenal Timmermans. Ve čtvrtek to také podle něj prezidentům a premiérům osmadvacítky řekne předseda komise Jean-Claude Juncker.

Juncker sám v podstatě stejnou věc sdělil poslancům Evropského parlamentu. Například ve svěřeneckém fondu na pomoc Sýrii chybí podle něj ze strany členských zemí 225 milionů eur. Juncker předpokládá, že další konkrétní závazky uslyší od zástupců členských zemí při čtvrtečním summitu.

Komisař ocenil Rakousko

Timmermans naopak ocenil například Rakousko, které Frontexu už dříve přispělo stovkou expertů. Česká republika je k podpoře agentury připravena, řekl nedávno novinářům český ministr vnitra Milan Chovanec. Juncker v europarlamentu uvedl konkrétní čísla - Frontex nyní potřebuje 775 lidí, členské země zatím konkrétně nabídly 48 odborníků. Pro Evropský azylový podpůrný úřad (EASO) je třeba najít 374 osob, členské státy se dostaly k počtu 81.

Podle přehledu finančních příspěvků v relevantních oblastech a fondech uskutečněných po 23. září, tedy po mimořádném summitu EU, je Česko mezi deseti zeměmi, které přispěly. Praha poslala peníze potravinovému programu OSN.

Podle přehledu, který Evropská komise nabídla, by měly země podle závěrů mimořádného zářijového summitu dorovnat závazky komise v celkové výši 2,8 miliardy eur. Z toho 500 milionů eur má být určeno UNHCR, WFP a dalším relevantním organizacím, 500 milionů svěřeneckému fondu EU pro Sýrii a 1,8 miliardy eur nouzovému svěřeneckému fondu pro Afriku. Juncker před europoslanci uvedl, že do celkové částky 2,8 miliardy eur nyní chybí skoro 1,8 miliardy.

Karel Schwarzenberg: Řveme, jako by nám uprchlíci řezali krky