Kompletní změna daní a odvodů dělá vrásky malým slovenským podnikatelům

Slovensko

Slovensko

Slovensko je krůček před definitivním zavedením změn v daních a odvodech, a to i navzdory zoufalému nesouhlasu, který vyjadřují malí podnikatelé, zástupci zaměstnanců, opozice a dokonce i část koalice. Živnostníci začali proti reformě bojovat na všech frontách – sepsali vlastní požadavky, střetli se s premiérkou Ivetou Radičovou.

Jednali i s poslanci a získali na svoji stranu frakci z koaličního Mostu-Híd, Občanskou konzervativní stranu (OKS). Ani toto jim nestačilo - reforma v prvním čtení parlamentem prošla a jejich síla se tak může ukázat už pouze v říjnu během závěrečného hlasování.

Malým podnikatelům v reformě, která mění téměř úplně systém přispívání na zdravotní a sociální pojištění, vadí hlavně rušení paušálních výdajů. Aktuálně si totiž mohou všichni bez rozdílu odpočítat 40 procent příjmů, nově si je budou moci snížit měsíčně pouze o sumu životního minima, v současnosti 190 eur.

Pokud tedy nebudou chtít odvádět do rozpočtu víc, nezbude jim než vést vlastní účetnictví a „hledat“ a odpočítávat si daňově uznatelné výdaje. „Naše připomínky se netýkají úzké skupiny lidí. Každý desátý občan na Slovensku podniká buď na základě živnostenského oprávnění anebo v malém rodinném s.r.o.,“ zdůrazňuje Vladimír Sirotka, prezident Slovenské asociace malých podnikatelů.

Za tuto skupinu živnostníků už několik týdnů bojují i poslanci z OKS. „Já jen doufám, že se budeme jako vládní koalice chovat racionálněji. A racionálněji znamená, že v této situaci nebudeme poškozovat živnostníky,“ reagoval jejich předseda Peter Zajac. Následně však v parlamentu reformu podpořili, změny čekají ve druhém čtení. V období přicházející recese považují za „nesmysluplné“ bojovat proti segmentu, který vytváří zaměstnanost a peníze.

Proti změnám se postavil i koaliční poslanec z klubu Křesťanskodemokratického hnutí Anton Marcinčin. Upozornil na fakt, že Slovensko daňově-odvodovou reformu potřebuje kvůli složitosti systému, vysokému zdanění či nutnosti připravit se na přicházející recesi. Při aktuálním nastavení systému totiž Slovensko přichází ročně přibližně o jednu miliardu eur kvůli šedé ekonomice.

Bývalý ekonom Světové banky se tak postavil za jednotný výběr daní a odvodů, ale se změnami jejich nastavení nesouhlasí. „Já apeluji na předkladatele, aby kvůli načasování a přetrvávajícím otazníkům stáhl tento návrh zákona,“ vzkázal šéfovi rezortu práce Jozefu Mihálovi. Nakonec se ale rozhodl pro reformu „se zavřenýma očima“ hlasovat a bude čekat na změny v dalším čtení v plénu.

Jedinými spokojenými tak zatím zůstávají pouze ministr práce a šéf rezortu financí Ivan Mikloš. Ten chce totiž reformou získat do státní pokladny statisíce eur. „Pokud nebude schválená odvodová reforma, znamená to vážné důsledky z hlediska udržitelnosti veřejných financí i toho, zda budeme považovaní za důvěryhodné a budeme si schopní půjčovat. Odvodová reforma je součástí celkové konstrukce, pokud bude z té stavby vytáhnutá, skutečně může hrozit, že se dostaneme do podobných problémů jako některé země jižní Evropy,“ uvedl.