Konec provokací? Rusko chce jednat o bezpečnosti ve vzduchu nad Baltem

Ruský letoun Su-24

Ruský letoun Su-24 Zdroj: ctk/AP

Ruský velvyslanec při NATO kolegům z aliančních zemí předložil návrh na zvýšení bezpečnosti ve vzdušném prostoru nad Baltským mořem. Po jednání Rady NATO-Rusko to novinářům řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg s tím, že spojenci nyní budou návrh studovat. Poznamenal přitom, že obě strany mají i nadále odlišný pohled na ukrajinskou krizi.

Aliance dlouhodobě žádá Rusko o vyšší předvídatelnost a bezpečnější chování ruských vojenských pilotů, kteří v mezinárodním vzdušném prostoru nad Baltem v minulých měsících opakovaně létali bez zapnutých odpovídačů nebo se velmi těsně přibližovali k vojenských plavidlům zemí aliance.

„Rusko navrhlo, jak bychom mohli řešit otázky spojené s odpovídači a leteckou bezpečností. My jsme dali jasně najevo, že to vítáme, ale také jsme požádali o další detaily,“ vysvětlil Stoltenberg. Moskva by tak podle něj měla svou představu podrobněji vysvětlit.

Finsko jako prostředník

Rusko i NATO uvítaly návrh Finska, které není členem Severoatlantické aliance, na povinné používání transpondérů u vojenských letadel. Tyto přístroje, známé i jako odpovídače, umožňují například civilnímu řízení leteckého provozu identifikovat letouny, a tím předcházet nebezpečným situacím. Ruský ambasador u NATO Alexander Gruško podle agentury TASS řekl, že Moskva je připravena v této záležitosti s aliancí jednat. Návrh Helsinek ocenil i ruský prezident Vladimir Putin.

Lety ruských vojenských strojů bez zapnutých odpovídačů jsou ale podle generálního tajemníka NATO jen jednou částí diskuse. „Základem je bezpečné chování, létání bezpečným a profesionálním způsobem,“ poznamenal generální tajemník aliance.

Dnešní jednání velvyslanců zemí NATO a jejich ruského kolegy Gruška bylo první od konce dubna a také první po summitu NATO, který se konal minulý týden ve Varšavě. Aliance dnes ruskou stranu informovala o krocích, které byly ve Varšavě schváleny.

Gruško řekl, že cesta ke stabilizaci v Evropě nespočívá v kosmetických úpravách důvěry. Alianci kritizoval za to, že v Evropě vytváří novou realitu, což podkopává vojenskou bezpečnost. Vysvětlil to počínáním NATO v Polsku a Pobaltí, kde chce aliance posílit vojenskou přítomnost. To podle Gruška jen vyvolává vojenský tlak na Moskvu a vzájemné vztahy mezi zmíněnými státy to přenáší do vojenské roviny.

„Nebezpečím je ve skutečnosti konfrontační politika NATO vystavěná na mytické hrozbě z Ruska a na vojenských přípravách na našich hranicích,“ řekl Gruško.

Tématem dnešních rozhovorů byla i situace v Afghánistánu a na Ukrajině. „Spojenci a Rusko mají zásadní a trvalé neshody v otázce (ukrajinské) krize,“ poznamenal dnes generální tajemník aliance. Dialog je ale podle něj právě v současné složité situaci nutný a bude pokračovat. Termín dalšího jednání ale zatím naplánován nebyl.