Kosovo se vydalo na cestu do EU, podepsalo asociační dohodu

kosovský premiér Isa Mustafa

kosovský premiér Isa Mustafa Zdroj: ctk

Kosovo a Evropská unie podepsaly asociační dohodu, která znamená významný krok Prištiny na cestě k úplné evropské integraci. Ze Štrasburku, kde dohodu podpisem stvrdili kosovský premiér Isa Mustafa a šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová, o tom informoval kosovský zpravodajský web Koha.

Mustafa po slavnostním aktu označil dnešek za nejvýznamnější den své země od vyhlášení nezávislosti před sedmi lety. „Dnes moje země oficiálně vstoupila do smluvních vztahů s Evropskou unií. Podpisem této dohody jsme potvrdili vůli obyvatel Kosovské republiky týkající se perspektivy začlenění do EU,“ prohlásil podle webu premiér.

„Tato dohoda zpečeťuje cestu Kosova do Evropské unie, cestu, z níž není návratu,“ zdůraznil rovněž Mustafa. Podle něj se tak zemi otevírá příležitost k reformám ve všech odvětvích života společnosti, k politické stabilitě a ekonomické prosperitě, ale také k míru a stabilitě v regionu.

Přesvědčení o velké prospěšnosti dohody vyjádřila i Mogheriniová, která je rovněž místopředsedkyní Evropské komise. „Jsem přesvědčena, že toto přinese mnoho dobrého lidu Kosova i Evropské unii, jakož i stabilitu a integraci celé oblasti,“ zdůraznila.

Tato dohoda zpečeťuje cestu Kosova do Evropské unie, cestu, z níž není návratu

Stabilizační a asociační dohoda je důležitou etapou přibližování některé země k Evropské unii. Zavádí zónu volné hospodářské výměny a monitorování v oblastech, jako jsou řízení státu, právní stát, lidská práva a justiční systém, aby se zajistilo postupné přibližování daného státu k evropským standardům.

Evropská unie patří k hlavním podporovatelům Kosova. Podle unijního představitele Thomase Gnocchiho, citovaného agenturou AP, Brusel počítá, že na pomoc Kosovu vydá v období let 2007 až 2020 kolem 1,3 miliardy eur (přes 35 miliard korun).

Kosovo od vyhlášení nezávislost 17. února 2008 uznalo už více než 100 států, včetně většiny členů Evropské unie, nevyjímaje Českou republiku. Nezávislost své provincie ale rozhodně neuznává Srbsko, jehož odmítavé stanovisko sdílí mimo jiné Rusko, Čína a pět členů EU, mezi nimiž je i Slovensko.