Krádeže obchodních tajemství stojí USA hodnotu ročního vývozu do Asie

internet, regulace

internet, regulace Zdroj: profimedia.cz

Krádeže obchodních tajemství, za nimiž stojí hlavně Čína, stojí americkou ekonomiku ročně 300 miliard dolarů (6,1 bilionu korun) a je třeba proti nim bojovat stejnými zbraněmi, jako s terorismem nebo pašováním drog. Uvádí to zpráva speciální komise amerických odborníků. Dosavadní obrana, která se omezuje na mezivládní intervence, nepomáhá.

Komise, složená z poslanců, vládních činitelů, vojenských odborníků a podnikatelů, dospěla k závěru, že rozsah krádeží vyžaduje okamžitou akci.

Trestem pro hříšníky by měly být ekonomické sankce, embargo na dovoz zboží a bojkot finančních trhů, píší autoři devadesátistránkové zprávy, která bude předložena Kongresu a vládě. Podle nich se 50 až 80 procenty podílí na krádežích duševního vlastnictví Čína, k problémovým státům studie řadí i Indii a Rusko.

Komise expertů doporučila zvýšenou ochranu počítačů před útoky hackerů a účinnější metody vyšetřování. Upozornila zároveň, že útočníci nevyužívají ke svým loupežím jen internet, ale i „klasické“ metody staršího data: vzácností nejsou krádeže datových nosičů, podplácení či odposlech telefonních hovorů.

Způsobenou škodu odhadují experti na 300 miliard dolarů ročně, což je hodnota ročního amerického vývozu do Asie. Jen kvůli internetovým krádežím ztrácejí USA každý rok 2,1 milionu pracovních míst.