Kreml: S Erdoganem se v Paříži nesetkáme. Turecko je nepředvídatelné

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov a ruský prezident Vladimír Putin

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov a ruský prezident Vladimír Putin Zdroj: CTK

Ruské vedení stále čeká na "realistické" turecké vysvětlení incidentu s letounem Su-24, který v úterý sestřelila turecká armáda na hranici se Sýrií. V Moskvě to dnes prohlásil kremelský mluvčí Dmitrij Peskov. Řekl, že embargo na dovoz tureckého zboží nařízeno nebylo a o jeho zavedení se zatím neuvažuje.

Peskov konstatoval, že na summitu o klimatických změnách, který se uskuteční příští týden v Paříži, se nejvyšší představitelé obou zemí Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan nesetkají. Nic ruský mluvčí neví ani o tom, že by se měl uskutečnit telefonický rozhovor obou státníků.

Putin se má podle ruských médií v Paříži setkat s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Není ani vyloučeno, že bude na okraj schůzky jednat i s prezidentem USA Barackem Obamou.

Ruská vláda dnes oznámila, že nařídila zesílení kontroly dovozu zemědělské produkce z Turecka. Příčinou je údajně opakované porušování ruských norem. Vládní nařízení bylo vydáno dva dny po sestřelení ruského vojenského letadla tureckou armádou.

Porušování norem

Podle oznámení ruského kabinetu turečtí vývozci nejednou porušili ruské normy, jimž neodpovídá v průměru 15 procent dovážených zemědělských produktů. Proč ruské úřady proti porušování norem nezasáhly dříve, informace neuvádí.
Peskov dnes řekl, že zesílená kontrola tureckého dovozu souvisí i se „zvýšenou teroristickou hrozbou“. Informaci blíž nevysvětlil, řekl jen, že jednání Turecka je „nepředvídatelné“.

Na hranicích i přímo v tureckých provozech budou ruské orgány provádět rozšířené prověrky dováženého zboží, řekl agentuře Interfax ruský ministr zemědělství Alexandr Tkačov. Od počátku roku podle něj ruští kontroloři odhalili 40 případů, kdy dovážená turecká produkce obsahovala škůdce nebo zakázané látky.

Ruské vedení bezprostředně po úterním útoku na bombardér Su-24 varovalo Ankaru, že incident bude mít vážné následky na stav rusko-tureckých vztahů. Kreml vyzval Rusy, aby bojkotovali turecká rekreační letoviska. V ruských městech prý potravinářské řetězce živelně vyřazují turecké zboží z nabídky.

Vicepremiér krymské autonomní vlády dosazené Moskvou dnes oznámil, že Krym zastavil realizaci třiceti tureckých investičních projektů v hodnotě půl miliardy dolarů (téměř 13 miliard korun). Ruslan Balbek novinářům řekl, že projekty se týkaly zejména stavebnictví, turistiky, komunikací a dodávek potravin. V plánu byla i výstavba velké mešity v Simferopolu.

Organizace Rossotrudničestvo, která zastřešuje propagaci Ruska v zahraničí, dnes zrušila v reakci na úterní incident prosincové rusko-turecké veřejné fórum. Akce, věnovaná rozvoji společenských vztahů obou zemí, podle agentury TASS měla předcházet vrcholné schůzce Putina a Erdogana.

Putin: Turecko vědomě přivádí naše vztahy do slepé uličky
Rusko považuje za absolutně nevysvětlitelné proradné údery do zad od těch, koho považovalo za partnery v boji s terorismem. Prohlásil to dnes v Moskvě ruský prezident Vladimir Putin při ceremoniálu předávání pověřovacích listin skupinou zahraničních velvyslanců.
Putin obvinil turecké vedení, že vědomě přivádí vztahy s Ruskem do slepé uličky. „Dosud nepřišly omluvy za zkázu Su-24, ani návrhy na náhradu škod,“ uvedl ruský prezident v reakci na úterní incident na turecko-syrské hranici, při němž turecký letoun sestřelil ruský bombardér.
Rusko z Ankary podle šéfa Kremlu očekává omluvu od nejvyššího vedení, návrh na náhradu škod a slib potrestání viníků. Turecké jednání odporuje zdravému rozumu i mezinárodnímu právu, řekl Putin.
„Skutečně široká“ mezinárodní koalice proti terorismu bude vytvořena a „především podpoří úspěšné akce ruského vojenského letectva v Sýrii,“ konstatoval Putin, který promluvil k novým velvyslancům krátce před odpoledním jednáním s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem.
Vznik Islámského státu byl podle Putina důsledkem pasivity řady zemí a jejich napomáhání terorismu. „Právě pasivita a často i přímé napomáhání terorismu přispělo ke vzniku toho hrůzného jevu, kterým je takzvaný Islámský stát,“ citovala ruského vůdce agentura TASS.